Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 01/07: Verrassende steun voor Clinton & Trump’s VP finalisten

Suzanne Leppen op 1 juli 2016 - Reageren

Republikeinse senator Susan Collins zegt niet uit te sluiten dat ze in November voor Clinton zal stemmen. Een belangrijke factor voor haar uiteindelijke stem is Trump’s keuze voor vicepresident. Chris Christie en Newt Gingrich lijken boven aan Trump’s lijstje hiervoor te staan. Dat en meer in Race to DC.

 

Trump’s vicepresident

Bronnen hebben aan CNN laten weten dat Chris Christie en Newt Gingrich twee van de belangrijkste kandidaten zijn om Trump’s running mate te worden. New Jersey gouverneur Christie nam het begin dit jaar nog op tegen Trump in de voorverkiezingen, maar nadat al snel bleek dat hij de race niet zou gaan winnen werd hij een van de eerste prominente supporters van Trump. Christie heeft zijn officiële papieren voor het doorlichtingsproces al ontvangen.

 

Ook een keuze voor Gingrich, voormalig voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, wordt serieus overwogen volgens een adviseur van Trump. Gingrich probeerde in 2012 zelf de nominatie binnen te slepen, maar sprak dit jaar al snel zijn steun uit voor Trump. Waarschijnlijk maakt Trump zijn uiteindelijk keuze bekend tijdens de Republikeinse Conventie in Cleveland die over drie weken begint.

 

Republikeinse senator positief over Clinton

Hoewel er genoeg Republikeinen zijn die zich negatief hebben uitgelaten over Trump, zijn er maar weinig die zich vervolgens ook nog positief over Clinton durven uit te spreken. Senator Susan Collins (Maine) doet dit wel.

 

In een interview met David Axelrod, voormalig adviseur van Obama, zegt ze respect te hebben voor Clinton ondanks dat ze zeer verschillende ideeën hebben. Collins zat tegelijk met Clinton in de Senaat en waardeerde het vooral dat Clinton daar veel moeite deed om ook met haar Republikeinse collega’s te praten en proberen samen te werken.

 

Collins vindt dat Trump met meer respect over Clinton en haar prestaties moet praten. Toch wil Collins nog niet haar steun voor één van beide kandidaten uitspreken, ze laat dit afhangen van alle ontwikkelingen de komende tijd, waaronder de vicepresident keuzes.

 

Kort nieuws:

  • Ook andere senatoren spreken zich negatief uit over Trump. Republikeinse senator Mike Lee (Utah) maakt zich ernstige zorgen over het kandidaatschap van Trump en wil daarom zijn steun nog niet uitspreken. En Democratische senator Claire McCaskill (Missouri) vraagt zich af of veel Republikeinen zich schamen omdat ze voor een baviaan stemmen.
  • Trump zorgt voor ophef tijdens speech in New Hampshire. Toen er tijdens zijn toespraak een vliegtuig overvloog wees Trump naar boven en zei “dat zou een Mexicaans vliegtuig kunnen zijn, ze maken zich klaar om ons aan te vallen.” Ook reageerde hij laconiek op een anti-Moslim uitspraak van een vrouw die een vraag stelde tijdens de bijeenkomt.
  • Bill Clinton had een ontmoeting met procureur-generaal Loretta Lynch. Trump en andere Republikeinen vinden het schandalig dat de twee elkaar hebben gesproken terwijl het federale onderzoek naar Hillary Clinton nog loopt. Ook Democraten zijn niet blij met de ontmoeting terwijl Clinton en Lynch zeggen dat ze vooral over privézaken hebben gepraat.
  • Transgenders mogen openlijk in het leger dienen. Gister werd het verbod hierop van het Pentagon opgeheven door Minister van Defensie, Ashton B. Carter. Transgenders mogen door het leger niet meer geweigerd of ontslagen worden alleen omdat ze transgender zijn.
  • Clinton campage breidt Latino programma uit. Trump scoort historisch laag onder Latino kiezers en daarom heeft Clinton besloten extra aandacht aan deze groep te besteden. De campagne heeft extra werknemers aangenomen in veel staten met grote groepen Latinos.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.