Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 01/02: Iowa!!

Feike Kuipers op 1 februari 2016 - Reageren

Iowa is eindelijk aangebroken. Over een aantal uren mogen de inwoners van Iowa met hun voeten spreken. Tot dan zijn de campagnes en de media in suspense. Veel media-aandacht voor waarom Iowa belangrijk is, waarom Iowa er eigenlijk niet toe doet, wie er volgens de peilingen aan kop gaat in Iowa en waarom de peilingen in Iowa zo onbetrouwbaar zijn. Kortom: een heleboel Iowa.

 

Kunnen de buitenstaanders voor een verrassing zorgen?

Een van de grote vragen van Iowa is of het de outsiders Trump en Sanders gaat lukken om hun opmars voort te zetten. Er wordt al tijden gesproken over een Trump-Sanders electoraat, waar Sanders het geheel niet mee eens is. Mensen die zich verzetten tegen de politiek van doormodderen en langzame verandering. Amerikanen hongeren naar grote, al dan niet onmogelijke of onrealiseerbare, toekomstvisies. Of Trump en Sanders hun gospel kunnen omzetten in resultaten in Iowa en daarna de rest van het land is de grote vraag. De gevestigde orde wacht in ieder geval met belangstelling af.

 

Het probleem van peilingen in Iowa

Terwijl iedere kandidaat zijn of haar uiterste best doet om laatste peilingen in Iowa op een positieve manier te spinnen is er ook een boel aandacht voor waarom de peilingen in Iowa zo lastig zijn. De bureaus die de peilingen doen dekken zich alvast in voor als ze er weer naast zitten. Een goede peiling is altijd lastig, maar het is helemaal lastig als de kiezer stemt door middel van een caucus (vertaald als voorvergadering), het onduidelijk is wie er gaat stemmen, stemmen weer worden omgezet in afgevaardigden (zoals bij onze getrapte verkiezingen voor de Eerste Kamer) en een boel mensen zwevende kiezers zijn. Kortom, de peilingen kunnen er wel eens flink naast zitten en de kandidaten prettig dan wel onaangenaam verrast worden. Iemand die in het verleden heeft bewezen Iowa goed te kennen en dus goede voorspellingen maakt is Ann Selzer. Aan haar voorspelling wordt dan ook een boel waarde gehecht.

 

Kort nieuws:

 

Wil je nog meer Iowa? Hier kun je de verkiezingsresultaten op de voet volgen en hoeveel weet jij van de geschiedenis van de voorverkiezingen in Iowa?

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.