Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 8/3

Feike Kuipers op 5 maart 2016 - Reageren

De Republikeinse Partij blijft met zichzelf worstelen, Hillary heeft het momentum, maar waakt voor gemakzucht en Trump krijgt steun uit een wel heel onverwachte hoek.

 

Het Republikeinse achterhoedegevecht

Na de overweldigende overwinning van Trump op Super Tuesday en het, wederom, chaotische debat dat meer over handen en yoga ging dan beleidskeuzes, neemt de spanning binnen de Republikeinse Partij historische proporties aan. De speech van Romney maakte duidelijk wat iedereen eigenlijk al wist: de gevestigde orde is in staat van oorlog met Trump. Volgens analisten heeft de Republikeinse Partij hiermee haar eigen graf gegraven. Als ze accepteren dat ze Trump niet op ondemocratische wijze kunnen tegenhouden, zijn alle pogingen om minderheden aan de partij te binden voor niets geweest. De partij-elites kunnen ook hun strijd tegen Trump intensiveren en hem misschien zelfs een voet dwars zetten op de Republikeinse conventie. Als ze dit doen riskeren ze een opstand van de achterban van Trump. Zonder deze mensen kan de Republikeinse Partij de verkiezingen ook niet winnen. Een electorale ramp lijkt onafwendbaar.

 

Later vandaag meer over mogelijke tactieken om Trump te stoppen.

 

Hillary waakt voor gemakzucht

Hillary Clinton heeft zonder twijfel goede weken achter zich. Na de overwinningen op Super Tuesday was volgens veel kenners de race gelopen en volgens een poll is meer dan 80% van de Amerikanen klaar voor een vrouwelijke president. Alles lijkt op een Clinton versus Trump-race te wijzen voor het najaar. Verrassend genoeg gaat de Clinton-campagne tegen deze lezing in. Het idee dat de voorverkiezingen over zijn, is volgens hen gevaarlijk. De Clinton-campagne heeft in de afgelopen dagen druk geprobeerd om haar supporters duidelijk te maken dat de weg nog lang is en niet eenvoudig. Dit weekend zijn er voorverkiezingen in Kansas, Nebraska, Louisiana, Puerto Rico en Maine en de verwachting van de Clinton-campagne is dat Sanders deze wel eens zou kunnen winnen. Om daadwerkelijk de nominatie binnen te slepen zal er dus nog veel werk moeten worden verzet en moet iedereen komen stemmen. Uitstralen dat je al gewonnen hebt is net zo gevaarlijk als uitstralen dat je verslagen bent.

 

Kort nieuws

  • Ben Carson had zijn campagne nog niet officieel opgeschort, of hij maakte al bekend dat hij een nieuwe baan heeft. In plaats van president van Amerika wordt hij het hoofd van My Faith Votes, een conservatieve evangelische organisatie die als doel heeft gelovige mensen te stimuleren om te gaan stemmen.
  • Trump krijgt steun uit een onverwachte hoek. De broer van de civil rights activist Medgar Evers, zelf ook een activist, heeft aangegeven Trump te steunen. Nu heeft Trump steun van de KKK en een civil rights activist, een eigenaardige combinatie.
  • De Supreme Court blijft de verkiezingen beïnvloeden. Door een wet uit Louisiana, die abortusklinieken zou sluiten, te verbieden, wordt abortus weer een onderwerp in de campagne. Koren op de molen van de Republikeinen.
  • De raciale spanningen bij bijeenkomsten van Trump blijven toenemen. Nadat een paar dagen geleden een zwarte dame hardhandig werd verwijderd omdat ze protesteerde, werd een groep zwarte studenten nu preventief verwijderd door de beveiliging.
  • Zoals zo vaak volgt Hillary het voorbeeld van Sanders. Nadat Sanders had toegezegd bij de Fox News town hall te zijn, gaat Hillary overstag. Ze zal ook deelnemen en voor het eerst sinds meer dan twee jaar op Fox News verschijnen.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.