Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Problemen met vroeg stemmen in Florida en Ohio

Michiel Klaassen op 5 november 2012 - Reageren

In de hitte van Florida en de kou van Ohio stonden zondag lange rijen voor de stembureaus. Niet overal verliep het early voting even soepel.

 

In Ohio, de staat waar naar alle waarschijnlijkheid deze verkiezingen beslist worden, waren er lange rijen bij de stembureaus op zondag. De Huffington Post meldt wachttijden van twee uur in Cleveland, maar afgezien van een paar mopperende stemmers was de stemming opperbest. Er werd muziek gemaakt en vrijwilligers deelden koffie en pizza uit.

 

Eerder is in Ohio veel te doen geweest over early voting. De laatste zondag voor de verkiezingsdag is een dag dat traditioneel veel Afro-Amerikanen gaan stemmen. Na de kerkdienst rijden ze massaal naar de stembussen om hun – meestal democratische – stem uit te brengen. Republikeinen wilden in het kader van bezuinigingen het laatste weekend voor de verkiezingen de stembureaus sluiten; de rechter verbood dat.

 

Veel minder soepel verliep het stemmen in Florida. Vanuit de Sunshine State, die in 2000 de allesbeslissende staat was, komen onbevestigde berichten binnen van wachttijden die oplopen tot zes en zelfs negen uur. Een stembureau in Miami met zo’n enorme aanloop van kiezers, dat het vroegtijdig de deuren sloot. Gedupeerde burgers hieven buiten spreekkoren aan.

 

In Florida is dit verkiezingsjaar de stemperiode wél ingekort. De wetgevende macht, die gedomineerd wordt door de GOP, beperkte de periode waarin stemgerechtigden vervroegd konden stemmen tot acht dagen (voorheen veertien).

 

Naar schatting brengt veertig procent van de Amerikanen vóór aanstaande dinsdag zijn/haar stem uit.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.