Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Problemen met de pers

Bob Vek op 11 november 2016 - Reageren

Een groep journalisten van verschillende media, ook wel een protective pool geheten, volgt de president ten alle tijden en doet verslag van zijn doen en laten. Donderdag liet president-elect Donald Trump het aan hem toegewezen perskorps echter achter toen hij van New York naar Washington vloog om daar president Barack Obama te ontmoeten. Desondanks “verwacht [het team van Trump] een traditionele pool in werking te stellen en kijkt zij ernaar uit [haar] plannen in de nabije toekomst ten uitvoer te brengen,” meldt woordvoerster Hope Hicks in een reactie op het incident. Het handelen en de retoriek van Trump, die beide getuigen van weinig respect voor de media, wekt ondertussen de nodige zorgen.  

 

Verantwoordelijkheid

De journalisten uit Obama’s eigen perskorps waren wel aanwezig bij de ontmoeting tussen de president en Trump. Ook de journalisten die Trump had achtergelaten werden door het Witte Huis uitgenodigd om alsnog aan het persmoment deel te nemen. De Washington Post waarschuwt dat dat voor nu wellicht voldoende is, maar dat de vastgoedmagnaat na zijn beëidiging op 20 januari “de volledige controle heeft over de toegang van de media.”

 

Ook de belangenorganisatie van de politieke verslaggevers in het Witte Huis is gealarmeerd. “De White House Correspondents’ Association is erg bezorgd over de beslissing van president-elect Donald Trump om het gebruik van reizen met een protective pool van verslaggevers naast zich neer te leggen bij het eerste bezoek aan Washington sinds zijn verkiezing,” liet voorzitter Jeff Mason aan CNN weten.

 

“Naast het breken met decennia aan historische precedenten en van principes van het Eerste Amendement, kan deze beslissing ervoor zorgen dat Amerikanen niets weten van [Trumps] verblijfplaats en welzijn in het geval van een nationale crisis.” Het perskorps staat volgens Mason klaar om haar werk te doen als de president-elect dat toelaat. “Een groep journalisten weigeren mee te laten reizen met, en te berichten over, de volgende president van de Verenigde Staten is onacceptabel.”

 

“Dat een groep verslaggevers je overal waar je gaat volgt is onhandig, nu en dan irritant en het duurt lang om aan gewend te raken, maar het dient een belangrijk doel,” beaamde ook perschef van het Witte Huis Josh Earnest donderdag. Hij liet daarom weten dat hij het team van Trump zou wijzen op haar “verantwoordelijkheid om te communiceren met het perskorps,” meldt Politico.

 

Breken met tradities

Zowel Hillary Clinton als Donald Trump onderhielden in hun campagne geen volledige perskorps zoals dat gebruikelijk is, maar de Democrate hield zich in grote lijnen wel aan de geldende richtlijnen voor omgang met de pers. WHCA-voorzitter Jeff Mason drong er daarom afgelopen maand bij beide partijen op aan een groep van meereizende journalisten toe te staan in de overgangsperiode tussen de verkiezingen en de beëdiging. Volgens Politico bevestigde een medewerker van Clinton dat zij waarschijnlijk de normale gang van zaken aan zouden houden. Uit het kamp van Trump kwam echter geen enkele reactie, aldus de Huffington Post. Aan die krant liet Mason weten dat een weigering een “ernstige schending van het historische precedent” zou betekenen.

 

ABC News stelt dat het achterlaten van de journalisten in lijn is met het handelen van Trump sinds zijn overwinning afgelopen dinsdag. Woensdag verscheen hij niet in het openbaar en zijn team maakte geen planning of details bekend van de invulling van zijn dag. Berichten over contacten met wereldleiders kwamen alleen via de communicatiekanalen van de betreffende staatshoofden naar buiten. ABC concludeert voorzichtig dat “de eerste signalen erop wijzen dat Trump bereid is het protocol in de wind te slaan als het gaat om perstoegang en transparantie.”

 

Tijdens zijn campagne weerhield Trump de pers er ook al van om met hem mee te reizen en plaatste hij bovendien individuele journalisten en mediabedrijven op een zwarte lijst. Daarnaast waren er natuurlijk de nodige aanvallen op de media, die hij meermaals oneerlijk en onbetrouwbaar noemde. Een verslaggever van een grote krant gaf Politico inzicht in de stemming onder het perskorps. Zij hebben er geen vertrouwen in: “De heersende theorie onder diegenen van ons die over hem hebben bericht is dat het Witte Huis van Trump niet anders zal zijn dan de campagne van Trump.”

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.