Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Presidentiële Pence had moeite met verdedigen baas

Coen Nij Bijvank op 5 oktober 2016 - Reageren

Afgelopen nacht was het eerste en enige debat tussen de twee vicepresidentskandidaten. Waar Democraat Tim Kaine nogal hyperactief van start ging en z’n tegenstander constant onderbrak, kwam Mike Pence juist kalm en zelfs presidentieel over. Alleen bleek Pence niet in staat om alle kritiek op Trump te pareren.

 

In de debattenreeks was het vannacht de beurt aan de vicepresidentskandidaten. Zowel Tim Kaine als Mike Pence staan bewust nogal verstopt in de schaduw van Clinton en Trump. Hun belangrijkste doel is om geen blunders te maken en de presidentskandidaten niet te beschadigen. Het debat was dan ook minder spectaculair dan dat van vorige week, maar het verveelde niet en er waren genoeg interessante momenten.

 

Kaine begint hyper

Clintons running mate en senator uit Virginia Tim Kaine begon erg onrustig aan het debat. Hij  was geagiteerd, gunde z’n tegenstander het woord niet en onderbrak hem regelmatig. Het leek een bewust gekozen strategie, aangezien Kaine in sommige gevallen Pence overduidelijk alleen onderbrak om het onderbreken, om vervolgens over een heel ander punt kritiek te uitten op Trump.

 

Een voorbeeld daarvan is het moment dat Pence Kaine bekritiseerde om z’n standpunt dat stop-and-frisk (de praktijk waarbij agenten mensen mogen aanhouden en fouilleren zonder concreet bewijs) niet werkt en racisme in de hand werkt. Pence was duidelijk van plan om stop-and-frisk te verdedigen, maar Kaine onderbrak hem en begon bijna direct te praten over Trumps uitspraken over Mexicanen (“verkrachters”) en vrouwen (“varkens”).

 

Dat onderbreken kan een goede manier zijn om de discussie naar een voor jou gunstiger onderwerp te brengen, maar in dit geval werkte het niet zo goed. Kaine’s onderbrekingen waren vooral ergerlijk en Pence leek er juist een stuk rustiger en volwassener door.

 

Pence vermijdt verdedigen Trump

Pence liet zich nauwelijks afleiden door de vele onderbrekingen. Hij bleef rustig en respectvol. In tegenstelling tot Trump durfde Pence het zelfs aan om Obama voor sommige prestaties credits te geven, zoals het doden van Osama Bin Laden.

 

Het was duidelijk het doel van Pence om zichzelf neer te zetten als de onvermijdelijke vicepresident. Op een gegeven moment zei hij tegen Kaine ernaar uit te kijken “met jou samen te werken in de Senaat om cyber-oorlogen tegen te gaan.” Dat samenwerken zou alleen kunnen als Pence, nu nog gouverneur van Indiana, vicepresident wordt, en daarmee voorzitter van de Senaat.

 

Pence leek te willen overkomen als iemand die boven het politieke gekibbel staat. Vaak lachte hij meewarig hoofdschuddend als Kaine kritieke uitte op Trump. Wanneer Kaine sprak over Clintons ‘you’re hired-plan’ en Trumps ‘you’re fired-plan,’ reageerde Pence door te vragen hoeveel tijd Kaine nodig had om die catchphrase te bedenken.

 

Pence liet zich niet uit de kast lokken, zoals Trump vaak wel deed in het eerste debat. Pence negeerde de meeste kritiek van Kaine op uitspraken en controverses van Trump. Dat was duidelijk een bewuste strategie van Pence, maar het werkte niet altijd even goed. Zo reageerde Pence ontdaan toen Kaine suggereerde dat Trump een gevaar vormt als hij de macht krijgt over het inzetten van nucleaire wapens, maar ging hij vervolgens niet in op Kaine’s vraag of Trump wil dat meer landen nucleaire wapens krijgen. Kaine scoorde het punt toen hij Pence erop wees dat hij nauwelijks inging op kritiek.

 

Kaine slaat terug

Een paar keer leverde Kaine zeer effectief kritiek op Trump. Bijvoorbeeld over z’n belastingontwijking, wat Trump een voorbeeld van slim ondernemerschap noemde. Kaine, sarcastisch: “Dus het is slim om niet te betalen voor ons leger? Het is slim om onze veteranen niet te betalen? Het is slim om niet te betalen voor leraren? Iedereen die wel voor die dingen betaalt, zal wel dom zijn.”

 

Later in het debat ontwijkt Kaine heel slim kritiek van Pence, om vervolgens tien keer zo hard terug te slaan. Pence zei dat Trumps beledigingen niets voorstellen vergeleken met Clintons opmerking dat de helft van de Trump-supporters een basket of deplorables is. Kaine, vervolgens: “Hillary Clinton zei dat inderdaad, en gaf de volgende dag gelijk toe dat ze dat beter niet had kunnen zeggen. Zoek dan maar eens naar Donald Trump die z’n excuses aanbied aan John McCain voor het zeggen dat hij geen held was, naar Donald Trump die z’n excuses aanbiedt aan vrouwen omdat hij ze sloebers, varkens en honden noemde. Walgelijk. Bood hij z’n excuses aan president Obama aan voor het zeggen dat hij geen Amerikaans burger was? Je zult tevergeefs zoeken naar Donald Trump die ooit verantwoordelijkheid voor iets neemt en z’n excuses aanbiedt.”

 

Winnaar?

Kaine was inhoudelijk wat sterker dan Pence en had veel makkelijke kritiek op Trump klaarliggen, die hij veelvuldig inzette. Pence ging nauwelijks op die kritiek in, en voorkwam zo in een hoekje gedrukt te worden. Hij kwam rustig en bijna presidentieel over. Uiteindelijk was het negeren van kritiek ook een zwakte van Pence, wat de vraag doet oprijzen in hoeverre Pence het wel eens is met de uitspraken van z'n baas. Maar uiteindelijk blijft waarschijnlijk vooral het beeld hangen van Pence als kalme kandidaat met verstand van zaken, en Kaine als een wat agressieve betweter. Eén Republikeinse insider vroeg zich al af “of er iemand buiten de Trump-familie is die niet zou willen dat we Trump voor Pence konden wisselen.”

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.