Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Peilingen: Trump loopt snel in op Clinton

Jan-Willem Kranendonk op 5 november 2016 - Reageren

Wanneer er vandaag verkiezingen zouden worden gehouden wordt Hillary Clinton hoogstwaarschijnlijk gekozen tot president. Dat blijkt uit het peilingmodel van VerkiezingenVS.com. Clinton zou 323 kiesmannen halen, tegenover 215 voor Trump. Toch loopt Trump hard in volgens de peilingen en is de buffer van Clinton ernstig verzwakt. The Donald heeft gerede kans om president te worden.

 

Wat zeggen de peilingen?

Ten opzichte van vorige week heeft Donald Trump zijn achterstand op Clinton in de nationale peilingen gehalveerd. Stond zij toen nog 6 procentpunt voor, nu is het verschil 2,8 punt. Minder dan de foutmarge van een goede peiling. Bovendien scoort Clinton in de swing states – de staten waar het écht om draait – doorgaans minder goed dan landelijk. Clinton boekt vooral winst in de traditioneel Democratische staten. Goed voor de landelijke peilingen, maar het levert geen extra kiesmannen op.

 

Dan de swing states zelf. Enkel in Alaska wist Clinton winst te boeken. Daar heeft Trump echter nog altijd een voorsprong van 4 procentpunt. Trump heeft intussen de leiding overgenomen in Arizona en Iowa, terwijl hij zijn voorsprong in Georgia en Ohio fors uitbreidde. Daarmee heeft hij echter nog maar 215 kiesmannen en moet hij er een aantal op Clinton veroveren.

 

Die mogelijkheid is er. In Florida, Nevada en North Carolina is het verschil verwaarloosbaar en maakt Trump een grote kans om te winnen als hij de stijgende lijn doorzet. Daarmee zou hij op 265 kiesmannen uitkomen, tegenover 273 voor Clinton. Dan moet hij nog in één andere staat winnen om in ieder geval gelijk te komen qua aantal kiesmannen.

Wanneer Trump bijvoorbeeld New Hampshire (4 kiesmannen) naar zich toetrekt, eindigen beide kandidaten op 269. In deze staat boekte de republikeinse kandidaat enorme winst in de peilingen afgelopen week. Andere opties zijn Colorado, Michigan en Pennsylvania.

Vooral de laatste is een gevaarlijke staat voor Clinton. Er is in Pennsylvania geen early voting­, waarbij kiezers soms al weken van te voren hun stem uitbrengen. Daardoor kunnen kiezers tot het laatste moment hun mening veranderen – en er zijn veel zwevende kiezers in Pennsylvania. Omdat Trump snel inloopt volgens de peilingen, kan hij met wat extra positief momentum zomaar de staat naar zich toetrekken.

 

Artikel loopt door onder de tabel

Staat Kiesmannen Clinton Trump Absoluut verschil Verschil t.o.v. vorige week
Alaska 3 38,2 42,2 Trump +4,0 Clinton +2,4
Arizona 11 42,3 44,8 Trump +2,6 Trump +3,1
Colorado 9 43,7 40,0 Clinton +3,7 Trump +2,3
Florida  29 45,9 45,0 Clinton +0,9 Trump +1,3
Georgia 16 43,5 47,2 Trump +3,7 Trump +1,4
Iowa 6 40,6 43,8 Trump +3,2 Trump +3,8
Michigan 16 44,5 41,0 Clinton +3,6 Trump +2,6
New Hampshire 4 43,9 41,7 Clinton +2,2 Trump +5,5
Nevada 6 44,5 43,9 Clinton +0,6 Trump +1,5
North Carolina 15 46,5 45,1 Clinton +1,4 Trump +1,2
Ohio  18 42,8 45,1 Trump +2,3 Trump +1,7
Pennsylvania 20 46,8 42,8 Clinton +4,0 Trump +1,9
Wisconsin 10 46,0 40,5 Clinton +5,5 Trump +1,3
Nationaal   44,4 41,6 Clinton +2,8 Trump +3,2

 

Wat betekent dit voor Clinton?

Drie weken geleden schreven we nog over een potentiële landslide voor Clinton, waarbij zij Trump vernietigend zou verslaan. Inmiddels is de race weer spannend geworden. Clinton’s verdedigingsmuur begint barsten te vertonen en haar kansen om te winnen worden door bijvoorbeeld FiveThirtyEight nog maar op 65% geschat.

Het is alle hens aan dek bij de Clinton-campagne om de voorsprong in ieder geval te behouden. Talrijke kopstukken – incluis de Obama’s en haar voormalige rivaal Bernie Sanders – worden het land ingestuurd om campagne te voeren. Vooral Florida krijgt de aandacht. Wint Clinton daar, heeft zij de overwinning alsnog binnen handbereik.

 

En Trump?

Nog altijd staat hij op achterstand, met slechts 3 dagen tot de verkiezingsdag. Daarmee is de situatie van Trump niet rooskleurig. Hij moet op het laatste moment nog vier staten naar zich toetrekken en mag er bovendien geen verliezen aan Clinton. De Trump-campagne trekt op hoog tempo door alle swing states om nog één keer de kiezers aan te spreken. Als altijd is het enthousiasme groot bij zijn rally’s – veel groter dan bij Clinton. Maar het winnen van vier staten, zou een politiek huzarenstukje zijn.

Zeker nu er weer nieuwe schandalen opgedoken zijn, is het maar de vraag of Trump de stijgende lijn door kan zetten. Verliest hij ook maar iets van zijn momentum, is de kans groot dat hij de sleutels van het Witte Huis aan Clinton moet laten. Trump rekent echter op een Brexit-effect, waarbij er kiezers zijn die niet durven toegeven in de peilingen dat zij op hem zullen stemmen. Deze theorie is betwijfelbaarDuidelijk is in ieder geval dat Trump zonder bovengemiddelde steun van de zwevende kiezer het presidentschap niet gaat halen.  

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.