Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Peilingen: Stevent Obama af op een overwinning?

Jan-Willem Kranendonk op 1 november 2012 - Reageren (4)

Nog vijf dagen tot election day. De aandacht van sommige Amerikanen is afgeleid van de verkiezingen door Sandy, maar veel peilingbureaus gaan onverminderd door met het uitvoeren van kiezersonderzoeken. Gisteren berichtten we over een peiling van Rasmussen Reports, waaruit bleek dat Romney de zege binnen handbereik zou hebben. Nemen we echter de gemiddelden van de peilingen in swing states, komen we tot andere conclusies.

 

Met nog vijf dagen te gaan staat Barack Obama er duidelijk het beste voor. Volgens Real Clear Politics heeft hij 201 kiesmannen zeker binnen, tegenover 191 voor Mitt Romney. De Democraat kan daar haast zeker Pennsylvania, Wisconsin en Michigan aan toevoegen, wat hem op een totaal van 247 kiesmannen brengt. In deze staten heeft hij een voorsprong van 3 of meer procent en het is hoogst onwaarschijnlijk dat Mitt Romney dat verschil onder normale omstandigheden nog goed zal maken. Laatstgenoemde lijkt North Carolina aan zijn zijde te hebben en komt daarmee op 206 kiesmannen.

 

 

Alles komt dus aan op zeven belangrijke swing states: Virginia, Colorado, New Hampshire, Florida, Iowa, Ohio en Nevada. Vooral Ohio krijgt veel aandacht, omdat die staat als doorslaggevend wordt beschouwd. Mitt Romney kan nog altijd de overwinning naar zich toetrekken, bijvoorbeeld door Ohio, Florida, Virginia en een vierde staat te winnen. Zonder Ohio moet Romney in al de andere swing states zegevieren om Obama te verslaan.

 

De stand van zaken in deze staten is dus uiterst relevant. Hieronder staat een overzicht van de peilinggemiddelden in de zeven swing states.

 

Staat Kiesmannen Barack Obama Mitt Romney Verschil
Colorado 9 47.5 46.4 1.1
Florida 29 47.9 48.3 0.4
Iowa 6 49.6 46.1 3.5
Nevada 6 50.3 47.8 2.5
New Hampshire 4 48.0 45.8 2.2
Ohio 18 48.8 46.3 2.5
Virginia 13 47.3 47.6 0.3


Met deze stand in de peilingen behaalt Obama in totaal 290 kiesmannen, tegenover 248 voor Romney. De electorale kaart ziet er dan zo uit.

 

 

Barack Obama ligt volgens de peilingen dus op schema om de verkiezingen naar zich toe te trekken. Zijn campagne weet dat Virginia en Florida, waar Romney een kleine overwinning lijkt te gaan boeken volgens de gemiddelden, geen staten zijn die noodzakelijk gewonnen moeten worden. Focussen op enkele staten, zoals Ohio, Nevada en Iowa, moet voldoende zijn.

 

De campagne van Romney is daarentegen met een breed laatste offensief gestart. Niet alleen in de zeven swing states, maar ook in Minnesota, Pennsylvania, Michigan, Wisconsin en New Mexico. Ondanks dat de strategen weten dat ze maar een minimale kans (volgens peilingexpert Nate Silver varieert de kans van 2 tot 12 procent) hebben om hier een overwinning te boeken, moeten ze inzetten op een alternatief nu Obama de beste papieren heeft om Ohio te winnen.

 

Is de race dan al voorbij? Nee. Peilingen kunnen er altijd naast zitten. Zelfs op de verkiezingsdag zijn exit polls niet zuiver, zo bleek uit onderzoek van de Fordham universiteit. Bijna alle bovenstaande verschillen vallen binnen de foutmarge. Bovendien zijn ook veel pundits nog onzeker. Joe Klein (Time) wees in gesprek met Politico er bijvoorbeeld op dat Sandy invloed kan hebben op de opkomst in Pennsylvania. Andere commentatoren vinden de peilingen te onduidelijk om drastische conclusies te trekken. Van links tot rechts ziet men de race nog als too close to call.

 

De peilingen suggereren vooralsnog dat de race minder spannend is dan veel pundits denken. Maar er zijn verschillende variabelen – zoals Sandy – die niet in peilingen gewogen kunnen worden. Daarom is het terecht om te stellen dat Obama de beste papieren heeft, maar ook vijf dagen voor de verkiezingen is voorzichtigheid geboden. 

Reacties (4)

Stan op 1 november 2012 16:53:

Nog een interessnt artikel over de rol van mobiele telefoons in de opiniepeilingen: veel peilers bellen geen mobiele telefoons in de VS, terwijl een steeds groter deel van de Amerikanen geen vaste lijn meer heeft: http://fivethirtyeight.blogs.nytimes.com/2012/09/19/obamas-lead-looks-stronger-in-polls-that-include-cellphones/

 

Mensen met alleen een mobiele telefoon vormen demografische groepen die nu in de peilingen ondervertegenwoordigd zijn. Kan nog wel eens tot verrassingen leiden komende dinsdag.

Jan-Willem Kranendonk op 1 november 2012 21:19:

Ja, bekend probleem idd. Dat is overigens een groep waar Obama beter scoort volgens dat artikel, dus voor Romney maakt dat alles er nog niet beter op.

 

Volgens mij scoort Obama ook beter in de peilingen op internet

aime op 1 november 2012 22:43:

de amerikanen gaan toch niet weer de blunder begaan die ze in2004 GEDAAN HEBBEN of zoijn ze dan toch zo DOM

Jan-Willem Kranendonk op 2 november 2012 09:14:

Interessante stelling Aime. Kun je het volgende uitleggen? Dat verheldert de discussie wat.

 

a. Waarom hebben ze een blunder begaan in 2004?

b. Wanneer zouden ze een blunder begaan in 2012 en waarom?

 

Ben benieuwd naar je reactie!