Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

De laatste peilingen : het gaat erom spannen

Michiel Klaassen op 1 februari 2016 - Reageren

Een fotofinish op rechts, Rubio finisht op een sterke derde plaats en een nipte overwinning voor Clinton. En de Republikeinse winnaar van vier jaar terug bungelt onderaan het lijstje. Een laatste blik op de laatste peilingen in Iowa.

 

Republikeinen: Trump of Cruz

Vannacht gaat Iowa voor het eerste keer gestemd worden. Deze caucus gaat ons antwoorden geven op een belangrijke vraag: hoe groot is de support van Trump en Sanders? FiveThirtyEight van Nate Silver - die bij de eerste verkiezing van Obama in 2008 alle staten op één na juist voorspelde - geeft aan dat het een fotofinish zal worden tussen Trump en Cruz. Kijken we naar een gewogen gemiddelde van peilingen, is het verschil groter in het voordeel van de vastgoedmagnaat. Toch zijn er twee redenen om aan te nemen dat Cruz goede kansen heeft. Een groot deel van de mensen die op Trump zegt te gaan stemmen heeft hiervoor nog nooit gestemd. Het is maar de vraag of zij aan de caucus deelnemen. Bovendien heeft Cruz verreweg de sterkste organisatie in Iowa. Historisch gezien belangrijk om een goed resultaat neer te zetten in deze staat. 

 

Verder opvallend: de eindsprint van Marco Rubio en de treurige één a twee procent voor Rick Santorum - in 2012 nog de grote winnaar in Iowa. Zijn voorganger Mike Huckabee (winnaar van 2008) doet het al niet veel beter.

 

 

Democraten: Hillary Clinton. Of toch Sanders? 

Bij de Democraten is er meer tekening in de strijd. Hillary Clinton lijkt op een overwinning af te stevenen, al is een voorsprong van drie tot vijf procent nou niet bepaald riant te noemen. Een stunt van Sanders is niet uitgesloten. Tegelijk heeft ook Sanders te maken met veel kiezers die voor het eerste zouden moeten gaan stemmen. Maar ja, Clinton weet dat een energieke Democraat deze mensen naar de stemlokalen kan trekken. In 2008 is het haar al eens eerder overkomen... Van O'Malley heeft ze in ieder geval geen last. In geen enkele voorspelling speelt hij een rol van betekenis. Hier kunt u lezen waarom

 

 

De slotvraag is uiteraard: wat betekent de uitslag van vannacht. Is de winnaar ook daadwerkelijk de winnaar? Vox.com geeft u een mooi spoorboekje

 

* Methodologie voor het gewogen gemiddelde van recente peilingen: De zeven meest recente peilingen zijn opgenomen in deze berekening. Vervolgens zijn deze gecorrigeerd voor kwaliteit op grond van onder meer de ‘pollster ranking’ van FiveThirtyEight en de ouderdom. 

 

 

 

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.