Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Peilingen: Eerste debat prooi voor Romney, Obama niet sterk

Jan-Willem Kranendonk op 4 oktober 2012 - Reageren

Verwachtingmanagement speelt altijd een cruciale rol rond de debatten. Beide partijen hadden vooraf de andere kandidaat bestempeld als de beste debater. Het volk had vooral verwachtingen van president Obama, terwijl kenners verwachtten dat zijn uitdager Romney weleens goed voor de dag kon komen. Dat laatste was zeker het geval, terwijl Obama ongeconcentreerd oogde. Na de eerste van de drie debatten staat het overduidelijk 1-0 voor de Republikein

 

Dat was niet alleen het oordeel van vele pundits, maar ook van de kijkers. 67 procent van de kijkers vond Romney de winnaar van het debat volgens CNN, de hoogste score die ooit in een dergelijke peiling behaald is. Slechts 25 procent van de kijkers bestempelde Obama als degene die het beste gedebatteerd had. Ook onder kiezers die nog geen keuze hebben gemaakt of nog van keuze kunnen veranderen, kwam Romney er verreweg vanaf, zo blijkt uit een peiling van CBS. 46 procent van hen gaf aan dat de Republikein in hun ogen de winnaar was, tegenover 22 procent voor de Democratische president.

 

Belangrijker is vooral dat meer dan de helft een positiever beeld van Romney gekregen heeft door het eerste debat en zelfs 63 procent van de respondenten uit de CBS poll van mening is dat Romney zich zorgen maakt om hun problemen. De Republikein wordt doorgaans als afstandelijk beschouwd en verschillende kiezers stemmen op Obama, enkel en alleen uit een aversie tegen zijn tegenstander.

 

Op afzonderlijke thema’s scoorde Romney in de peiling van CBS ook beter. Bij het oplossen van de staatsschuld en het aanzwengelen van de economie behaalde hij een grote voorsprong, terwijl hij na het debat ook als degene wordt gezien die het beste belastingbeleid gaat voeren. Dat was voor het debat nog niet zo. Alleen op het terrein van Medicare, dat tijdens het blokje sociale zekerheid aan de orde kwam, zagen de respondenten Obama als de sterkste.

 

Interessant wordt nu om te zien wat de uitwerking van het debat op de peilingen zal zijn. Iemand schreef reeds: de winnaar van het debat? Wacht de Ohio-peilingen af. Dat is wel erg gemakzuchtig, maar er zit een kern van waarheid in. Als de eerste reacties en peilingen na het debat niet bedriegen, zal Romney de komende dagen een broodnodige opleving hebben in de peilingen.

 

Bekijk hieronder het volledige debat. Later vandaag volgen op VerkiezingenVS nog een verslag, reacties en factchecks.

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.