Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Peilingen: Clinton verliest veel voorsprong op Trump na slechte week

Jan-Willem Kranendonk op 17 september 2016 - Reageren

Nadat Hillary Clinton in de zomer op grote voorsprong stond, komt Donald Trump de laatste weken hard opzetten in de peilingen. Afgelopen week bracht daar geen verandering in. Terwijl de democratische kandidate een deel van de bevolking beledigde, daarna thuiszat met een longontsteking en gegrild werd in de media vanwege de slechte communicatie daar omheen, twitterde de republikein peiling na peiling. De gemene deler van die peilingen? Trump zit Clinton op de hielen. Is het reden voor paniek bij de Democraten?

 

Wat zeggen de peilingen?

Allereerst: Clinton staat nog steeds op voorsprong. In het peilingmodel van VerkiezingenVS.com, dat gebaseerd is op een gewogen gemiddelde van de peilingen uit de afgelopen drie weken, staat zij nationaal 0,9 procentpunt voor op Donald Trump. Exact een maand geleden was dat nog 6,5 procentpunt. The Donald is daarmee wel onmiskenbaar aan een opmars bezig.

 

In de swing states is duidelijk te zien dat Trump Clinton nadert (zie tabel hieronder). Het aantal kiesmannen dat hij zou behalen is volgens ons model 245, tegenover 293 voor zijn tegenstrever. Maar in tegenstelling tot vorige week ligt een meerderheid in het verschiet. In Colorado, Nevada en North Carolina is het verschil minder dan één procentpunt. Wint Trump deze staten, haalt hij een meerderheid. Verliest hij Nevada, komen beide kandidaten op 269 kiesmannen uit.

 

Daarbij komt dat in Virginia en Pennsylvania de afgelopen week geen nieuwe peilingen verschenen. Als deze staten ook nog close blijken te zijn, ontstaan er voor Trump opeens een aantal ongedachte mogelijkheden een meerderheid te behalen. 

 

Staat

Kiesmannen Clinton Trump Absoluut verschil Verschil t.o.v vorige week
Arizona 11 38,6 41,3 Trump +2,8 Trump +0,5
Colorado 9 38,7 38,1 Clinton +0,7 Trump +3,6
Florida 29 43,1 44,3 Trump +1,2 Trump +1,3
Georgia 16 39,7 55,5 Trump +4,8 Clinton +1,2
Iowa 6 39,5 41,8 Trump +2,3 Trump +1,3
Michigan 16 42,4 38,0 Clinton +4,4 Gelijk
Missouri 18 37,1 45,2 Trump +8,0 Trump +1,9
New Hampshire 4 42,3 37,7 Clinton +4,5 Trump +2,1
Nevada 6 42,2 42,1 Clinton +0,1 Trump +2,4
North Carolina 15 42,3 41,9 Clinton +0,4 Trump +0,3
Ohio 18 40,7 42,1 Trump +1,4 Trump +1,5
Pennsylvania 20 44,9 39,9 Clinton +5,0 Trump +0,1
Virginia 13 43,0 38,7 Clinton +4,2 Gelijk
Wisconsin 10 42,6 37,2 Clinton +5,4 Clinton +0,2
           
Nationaal   41,5 40,6 Clinton +0,9 Trump +1,5

 

Is er reden voor paniek bij de Democraten?

Nog niet. Dat lijkt vreemd als Trump zo snel op komt zetten, maar er zijn een aantal factoren in het voordeel van Clinton.

Ten eerste heeft Trump in de nationale peilingen altijd een plafond gehad rond de 42-44 procent. Clinton heeft meer groeimarge. Als nog zwevende kiezers hun besluit nemen richting de verkiezingsdag van 8 november, is de kans groot dat meer van hen richting Clinton zullen neigen dan richting Trump. Bovendien is een grote groep kiezers bang voor de Republikein. Clinton is weliswaar minder populair bij haar harde kern, maar de angst voor Trump is nog altijd groot. Evenals de twijfel of hij echt geschikt is om president te worden. Kiezers zien Hillary nog altijd als verreweg de meest gekwalificeerde kandidaat.

 

Ten tweede is het momenteel nog moeilijk in te schatten of deze groei van Trump blijvend is. Een stijging als deze is normaal gesproken niet alleen echte groei, maar ook een reactie op het nieuws. Negatief nieuws over Clinton was er afgelopen anderhalve week genoeg. Vergelijk het met een bounce na de conventies. Die effenen vanzelf uit. Grote kans dat de daadwerkelijke winst van Trump minder groot is dan de peilingen nu laten zien. Bovendien, zelfs nu alles in Trumps voordeel uitvalt, heeft hij Clinton nog niet ingehaald.

 

Ten derde heeft Trump de bijzondere neiging om na ieder succes zichzelf negatief in de spotlights te zetten. De afgelopen maand heeft hij zichzelf goed aan het script gehouden, aangestuurd door zijn nieuwe campagneteam. Maar de afgelopen dagen lijkt het al weer mis te gaan. Terwijl hij eindelijk erkende dat president Obama in de Verenigde Staten geboren is, verweet hij tegelijk Hillary Clinton dat zij de oorzaak was van de Birthers-movement. Onwaar, volgens PolitiFact. Het wachten is haast op een volgende misstap van de Republikein.

 

Maar is er dan rust in kamp-Clinton?

Nee. We weten momenteel nog niet wat de daadwerkelijke impact is van de stijging van Trump. Maar is volgende week de Republikein opnieuw geklommen in de peilingen, moeten de alarmbellen op rood, aldus Nate Silver van FiveThirtyEight.

 

Opvallend is wel dat Democraten eindelijk weer erkennen dat Trump een gerede kans maakt. De afgelopen anderhalve maand zagen zij geen pad voor de republikein naar de overwinning. Inmiddels moeten zij toegeven dat er wel een pad is. Het is tijd om Trump te stoppen. Anders krijgt hij teveel momentum en gaat niet Clinton, maar haar tegenstander als koploper het debat in. Dat scenario hadden weinig mensen rekening mee gehouden, maar is nu plausibel.

 

Clinton is de afgelopen weken haar grote voorsprong onder jonge kiezers kwijtgeraakt. Deze groep moet zij opnieuw voor zich winnen. Niet voor niets worden Bernie Sanders, Elizabeth Warren en de Obama’s ingezet om jongeren te bereiken. Deze democratische kopstukken zijn stuk voor stuk veel populairder bij de jonge kiezers dan Clinton.

 

En Trump?

Trump moet zichzelf beheersen. Clinton heeft zijn kiezers beledigd, de media onhandig geïnformeerd rond haar ziekte en het zaadje is geplant dat zij een minder sterke gezondheid heeft. In plaats van de aandacht af te leiden met al te pittige uitspraken, moet hij Clinton laten zwemmen in haar problemen. Zeker nu de Republikeinse kiezers steeds enthousiaster worden over The Donald. Het wordt een interessante vraag of Trump de zelfdestructieknop komende weken niet aanraakt. Bij vorige stijgingen was dat steeds het geval. Zijn campagneteam krijgt de zware taak om Trump te beteugelen.  

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.