Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Peilingen: Clinton op weg naar landslide, Trump verder onder druk

Jan-Willem Kranendonk op 15 oktober 2016 - Reageren

Als er vandaag verkiezingen gehouden zouden worden, wint Hillary Clinton met een grote voorsprong op Donald Trump. Dat blijkt uit de nieuwe peilingupdate van VerkiezingenVS.com. Clinton zou 340 kiesmannen halen, tegenover 198 voor Trump. Hoewel de Republikein nog een mogelijkheid op de overwinning heeft, worden zijn kansen steeds kleiner.

 

Wat zeggen de peilingen?

Na de publicatie van de tape met seksistische uitspraken van Trump vorige week, is hij snel weggezakt in de peilingen. Enkel in Virginia weet hij winst te boeken, maar daar is zijn achterstand nog altijd meer dan zes procentpunt. In Ohio en Iowa neemt Clinton de leiding over van Trump en pakt zij gelijk een stevige voorsprong. In andere belangrijke swing states als Pennsylvania en Nevada bouwt zij haar voorsprong verder uit. In Arizona heeft Trump nog altijd de meest minimale voorsprong, maar ook deze staat is voor Clinton binnen handbereik.

 

Nationaal gezien bouwt Clinton haar voorsprong eveneens verder uit. Inmiddels is die meer dan vijf procentpunt, het grootste verschil sinds deze site begin september haar peilingmodel publiceerde.

 

Bovendien zijn er nieuwe staten waar Trump mogelijk onder druk komt te staan. In Alaska, Indiana en Missouri komt Clinton dichterbij volgens de laatste peilingen. Deze staten zijn voor het eerst opgenomen in ons model. Daarentegen heeft Clinton zo’n voorsprong in Michigan dat wij deze staat voor Trump statistisch gezien als verloren beschouwen.

 

Artikel gaat verder onder tabel 

Staat Kiesmannen Clinton Trump Absoluut verschil Verschil t.o.v. vorige week
Alaska 3 34,0 38,5 Trump +4,5 Nieuw in model
Arizona 11 42,4 42,5 Trump +0,1 Gelijk
Colorado 9 44,2 37,9 Clinton +6,4 Clinton +2,0
Florida  29 45,3 42,3 Clinton +3,0 Clinton +1,3
Georgia 16 40,8 47,5 Trump +6,7 Clinton +0,9
Indiana 11 38,3 44,4 Trump +6,1 Nieuw in model
Iowa 6 41,0 38,7 Clinton +2,3 Clinton +2,8
Missouri 10 40,7 45,4 Trump +4,7 Nieuw in model
New Hampshire 4 44,9 37,9 Clinton +7,0 Clinton +1,5
Nevada 6 44,7 41,6 Clinton +3,2 Clinton +2,3
North Carolina 15 44,6 42,1 Clinton +2,5 Clinton +1,7
Ohio  18 43,2 40,9 Clinton +2,4 Clinton +2,7
Pennsylvania 20 46,6 39,3 Clinton +7,2 Clinton +2,9
Virginia 13 44,7 38,6 Clinton +6,1 Trump + 1,7
Wisconsin 10 44,7 37,6 Clinton +7,1 Clinton +0,2
Nationaal   44,4 39,2 Clinton +5,2 Clinton +1,7

 

In één andere staat lijkt de race zelfs op een gevecht tussen drie kandidaten uit te lopen: Utah. In die staat maakt inmiddels ook Evan McMullin kans op de overwinning volgens FiveThirtyEight. De conservatieve kandidaat, die slechts in 11 staten meedoet, lijkt steun te verwerven van steeds meer mormoonse geloofsgenoten. De mormoonse kerk heeft grote invloed in Utah en zou McMullin aan een overwinning kunnen helpen in deze staat. Sinds 1968 is het niet meer voorgekomen dat een staat gewonnen werd door een kandidaat van buiten de Republikeinse of Democratische Partij.

 

Wat betekent dit voor Clinton?

Clinton kan deze verkiezingen alleen nog maar verliezen. Zij heeft een grote voorsprong op een kandidaat die in de problemen zit. Met nog ruim drie weken te gaan moet Clinton enkel consolideren. Verschillende media berekenen de kansen voor Clinton op de overwinning tussen de 85 en 98 procent.  Nog één debat goed doorstaan komende woensdag, enkele weken campagne voeren en Clinton lijkt verzekerd van de sleutelbos van het Witte Huis.

 

Wat betekent dit voor Trump?

Het kamp Trump bevindt zich zwaar in de verdediging na de afgelopen week. Zelfs The Donalds teflonlaag begeeft het op een gegeven moment. Een tape met seksistische uitspraken en een reeks vrouwen die hem beschuldigt van aanranding zorgen ervoor dat Trump verder op achterstand raakt bij koploper Clinton. Voor een derde van de onafhankelijke kiezers verkleint de gepubliceerde tape de kans dat zij hun stem op de Republikein gaan uitbrengen.

 

Hoe zien de 2 tot 15 procent kans van Trump op de overwinning er uit? Zijn campagne lijkt zich nog maar op vier staten te focussen: Florida, North Carolina, Ohio en Pennsylvania. Weet hij hier te winnen én alle staten te behouden waar hij momenteel op voorsprong staat, haalt Trump net een meerderheid van 274 kiesmannen. 

In al deze staten heeft Clinton momenteel de overhand. In Pennsylvania is haar voorsprong zelfs 7 procent en het is maar de vraag of Trump dit verschil kan overbruggen. In de peilingen heeft hij Clinton in Pennsylvania nooit in het vizier gehad. Florida, North Carolina en Ohio zijn nog relatief binnen handbereik, maar ook in deze staten zakt hij snel weg. Een topprestatie in het debat van woensdag, schandalen over Clinton die de media gaan domineren en een ijzersterke campagne in de laatste weken zijn nodig om de kleine kans op de overwinning te verwezenlijken.

 

Voor het kamp-Trump zijn peilingen overigens maar van beperkte waarde. Running mate Mike Pence zei recent dat de peilingen onvoldoende rekening houden met het enthousiasme van hun aanhangers. De enige peiling die voor hen geldt is de verkiezingsuitslag van 8 november. Het doet denken aan Mitt Romney in 2012, die zich vooral verliet op interne peilingen en de onafhankelijke kiezersonderzoeken niet al te serieus nam. Daarmee kwam hij bedrogen uit aan het einde van de race. Donald Trump lijkt hetzelfde lot te treffen.  

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.