Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Peilingen: Achterstand Trump op Clinton neemt toe na lekken tape

Jan-Willem Kranendonk op 12 oktober 2016 - Reageren

De zorgen van Donald Trump nemen toe. Afgelopen zaterdag bleek reeds dat Hillary Clinton verder op hem uitloopt in de peilingen. De avond daarvoor had The Washington Post een tape met seksistische uitspraken van The Donald gepubliceerd, waarna talloze Republikeinen afstand van hem namen. Uit de eerste peilingen sinds die publicatie lijkt af te leiden dat ook de kiezer de uitspraken op de tape niet kan waarderen.

 

Nationale peilingen

Nationaal gezien stond Clinton er al goed voor in het laatste peilingmodel van VerkiezingenVS met een voorsprong van 3.5 procentpunt. In de peilingen ná de publicatie van de tape scoort Clinton consequent beter dan dit gemiddelde. Zelfs in de peiling van Rasmussen heeft zij een voorsprong van 6 procentpunt. Rasmussen schatte de afgelopen tijd Donald Trumps kansen stelselmatig hoger in dan de peilinggemiddelden.

 

Pollster

Laatste peiling voor publicatie

Peiling na publicatie*

Verschil

The Times-Picayune

Clinton +12

Clinton +6

Trump +6

Rasmussen

Clinton +1

Clinton +6

Clinton +5

Morning Consult

Clinton +2

Clinton +5

Clinton +3

NBC/WSJ

Clinton +6**

Clinton +11

Clinton +5

YouGov

Clinton +3

Clinton +6

Clinton +3

* Meegenomen zijn enkel peilingen die geheel afgenomen zijn vanaf 7 november  

**Peiling van 16-18 september. De stijging kan daardoor niet (grotendeels) aan de gepubliceerde tape gewijd worden.

 

De belangrijkste conclusie is wel dat er geen uitschieters in het voordeel van Trump zijn. Consequent scoort Clinton minimaal 5 procentpunt beter, hoger dan de foutmarge.

Dat Clinton deze voorsprong zaterdag mogelijk nog niet zal hebben in het model van VerkiezingenVS is omdat ons model peilingen over een periode van drie weken bekijkt. Daardoor zijn trends beter waarneembaar en worden tijdelijke oplevingen uitgevlakt. Toch zijn er duidelijke signalen dat Clinton na de publicatie van de tape op landelijk niveau in de lift zit. De enige peiling die zich richting Trump beweegt is van The Times-Picayune. Een voorsprong van 12 procentpunt is echter ook niet realistisch. Met een verschil van 6 procentpunt heeft Clinton nog altijd een riante positie.

 

Swing states

In de swing states zijn er nog weinig volledige peilingen afgenomen sinds de publicatie: vier in totaal. Daarom is het gevaarlijk om vergaande conclusies te trekken op grond van deze peilingen. Wel bevatten alle vier een negatieve boodschap voor Trump. In Missouri is zijn voorsprong het kleinst sinds half augustus en in Ohio heeft Clinton niet zoveel op voorsprong gestaan sinds begin dit jaar

 

Staat

Pollster

Laatste peiling voor publicatie

Peiling na publicatie*

Verschil

Florida

Opinion Savvy

Gelijk

Clinton +3

Clinton +3

Maine

Maine People Resource Ctr*

Gelijk

Clinton +8

Clinton +8

Missouri

Monmouth University

-

Trump +5

-

Ohio

Balwin Wallace University

-

Clinton +9

-

* Meegenomen zijn enkel peilingen die geheel afgenomen zijn vanaf 7 november 

**Peiling van 15-17 september. De stijging kan daardoor niet (grotendeels) aan de gepubliceerde tape gewijd worden.

 

Impact op zwevende kiezers

Wil Donald Trump nog een kans maken, moet hij zowel zijn achterban bedienen als zwevende kiezers overhalen. Survey Monkey/NBC deed onderzoek naar de impact van de uitspraken van The Donald.

In zijn achterban lijdt Donald Trump in eerste instantie maar beperkte schade. Slechts 12 procent van de Republikeinen zegt dat de kans kleiner is geworden dat zij Trump zullen steunen, voor 6 procent is de kans toegenomen. Wel werd dit onderzoek grotendeels uitgevoerd voordat een grote groep vooraanstaande Republikeinen zich van de presidentskandidaat afkeerde.

Onder onafhankelijke kiezers lijdt Trump meer schade. 31 procent van hen zegt dat de kans kleiner is geworden dat zij de republikein zullen steunen. Een verwaarloosbare 3 procent geeft aan dat de kans juist groter is geworden. Daarmee heeft Trump verdere schade opgelopen in zijn inhaalrace op Clinton. Zonder meer stemmen van independents zijn de kansen van The Donald verwaarloosbaar.

 

Kan Trump nog winnen?

Hoewel dit slechts de eerste resultaten zijn, geven ze een negatieve trend aan voor Trump. FiveThirtyEight redacteur Harry Enten stelde de vraag of er een precedent is dat iemand met zo’n achterstand in de peilingen alsnog de verkiezingen wint. Dat blijkt niet zo te zijn. Tegelijk zijn deze verkiezingen zeer onvoorspelbaar en onmogelijk met recente verkiezingen te vergelijken. Niet te vergeten, Trump stond drie weken geleden nog gelijk met Clinton. Een overwinning van de republikein uitsluiten gaat daarom te ver. Maar zijn kansen zijn wel gemarginaliseerd. 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.