Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Paul Ryan, conservatief wonderkind met risico’s voor Romney

Jan-Willem Kranendonk op 11 augustus 2012 - Reageren

Vandaag maakte Mitt Romney bekend dat hij Paul Ryan als running-mate heeft gekozen. Paul Ryan is voor veel Nederlanders een onbekend persoon, maar de 42-jarige Afgevaardige uit Wisconsin is een rijzende ster in de Republikeinse Partij. Ryan is een held binnen de Tea Party en heeft al verschillende gevechten met het Witte Huis gevoerd over financiële aangelegenheden. Een politiek profiel van Mitt Romney’s tweede man.

 

“Herkend worden in het openbaar is niet iets dat ik altijd gewild heb”, zei Ryan in een interview in 2011. Hij zal er echter niet aan ontkomen. Vanaf vandaag gaat hij in de schaduw van Mitt Romney campagne voeren om de plaatsvervanger van de machtigste man ter wereld te worden. 

 

Ryan staat bekend als een wonderkind, vooral op financieel gebied. Reeds als kind is hij een zeer goede leerling en ook op de Miami University in Ohio scoort hij goed. Na twee stages bij Senator Bob Kasten wordt Ryan benaderd of hij de nieuwe econoom in diens team wil worden. Hij twijfelt, maar zijn moeder geeft de beslissende zet en Ryan neemt de baan aan. Het is het begin van een lange politieke carrière. 

 

Na verschillende ondersteunende functies binnen en buiten de politiek waagt hij in 1998 een poging om zelf plaats te nemen in de wetgevende macht. Succesvol, zoals eigenlijk zijn hele politieke carrière te omschrijven valt. Ryan wordt gekozen als Afgevaardigde van het eerste district in Wisconsin, een positie die hij inmiddels meer dan 13 jaar bekleedt. Eén jaar na zijn installatie trouwt hij met Janna Little, met wie hij sindsdien drie kinderen kreeg.

 

Ryan is vooral bekend als de financiële whizzkid van de Republikeinen. Hij lanceert verschillende plannen om economische hervormingen door te voeren en botst hard met de Democraten. Ryan is een echte Tea Partier: kleine overheid en lage belastingen. Vooral over de hervorming van Medicare, de ziektekostenverzekering voor ouderen, heeft hij radicale opvattingen. Deze visie draagt hij sinds 2011 uit als de voorzitter van de Budgetcommissie van het Huis van Afgevaardigden, de commissie waar hij al een aantal jaren deel van uitmaakt.  

 

Veel namen werden de achterliggende tijd genoemd voor Romney’s running mate. Aanvankelijk leek Marco Rubio de meeste kans te maken, maar de jonge Senator uit Florida werd tijdens de zomermaanden steeds minder kansrijk geacht. Dat gold niet voor Rob Portman, Tim Pawlenty, Paul Ryan en een handvol andere kandidaten. Hoewel Ryan altijd bij de meest serieuze mogelijkheden werd gerekend, was hij pas sinds deze week de favoriet voor veel veepwatchers. Zelf hield hij tot voor kort de boot af. Andere kandidaten waren beter geschikt, vond Ryan. 

 

Met de keuze voor Paul Ryan heeft Mitt Romney een duidelijke koers uitgezet. Waar de Republikeinse presidentskandidaat vaak nog vaag spreekt over zijn toekomstige plannen, is Ryan kraakhelder over zijn visie voor de Verenigde Staten. Een visie die de conservatieve basis gerust zal stellen. De strengchristelijke hoek van de partij zal eveneens tevreden zijn. De katholieke Ryan staat bekend als antiabortus en ook het homohuwelijk is hij bepaald geen voorstander van. Deze delen van de partij waren bang om naar de zijlijn te verdwijnen na de officieuze verkiezing van Mitt Romney als partijkandidaat. Die angst zal nu sterk gereduceerd zijn.

 

Maar ook de Democraten zullen niet ontevreden zijn met Ryan als running-mate. De conservatieve Republikein wil Medicare, een populair overheidsprogramma, hervormen. Zijn tegenstanders zullen Ryan's kandidatuur aangrijpen om de ouderen angst in te boezemen en de Democraten zijn historisch gezien al in het voordeel op dit thema.

 

Bovendien komt Ryan weliswaar uit een potentiële swing state, Wisconsin, maar de 10 kiesmannen van Wisconsin staan in geen verhouding tot bijvoorbeeld de 29 kiesmannen van Florida, de staat die Marco Rubio als senator vertegenwoordigt. Diezelfde Rubio had als Hispanic een belangrijke demografische groep aangesproken, terwijl Ryan blank en hoogopgeleid is. Een typische politicus. Bovendien is hij een man. Obama’s voordeel bij de vrouwelijke kiezer lijkt gewaarborgd.

 

Maar Ryan heeft wel de kwaliteit om mensen aan te spreken. Hij is een fel debater, lacht veel en komt betrouwbaar over. Bovendien is hij relatief jong. Mocht de conservatieve Ryan in de slipstream van Mitt Romney gekozen worden, wordt hij de op twee na jongste vice-president in de afgelopen 110 jaar. Barack Obama ziet Ryan als één van de weinige mensen in de Republikeinse Partij die echt na kan denken en wiens ideeën serieus te nemen zijn. Het tekent de capaciteiten van de Afgevaardigde uit Wisconsin

 

Paul Ryan is een duidelijke, maar ook een gewaagde keuze voor Mitt Romney. Daarmee gaat de Republikeinse kandidaat tegen zijn natuur in. Normaliter kiest Romney in politieke zaken voor de veilige route. Waarom hij voor Ryan gekozen heeft, is nog onduidelijk. In de speech die later deze dag gehouden zal worden, zal Romney mogelijk meer helderheid geven. Analisten gaan er wel van uit dat Ryan’s populariteit bij de conservatieve geledingen van de partij heeft meegespeeld.

 

De campagne zal beïnvloed worden door de nominatie van Ryan. Waar het debat tot nu toe vooral ging over trivialiteiten en niet-economische thema’s, heeft Romney nu goede tools in handen om de economie weer centraal te stellen. Met Ryan heeft hij een stevige keuze gemaakt. Een die beloond kan worden. Ryan is bij veel kiezers onbekend en kan nog een nieuw profiel neerzetten. Dankzij de toevoeging van Ryan kan Romney een duidelijk economisch alternatief voor Obama neerzetten. Bovendien is het minder risicovol dan de keuze van John McCain voor Sarah Palin omdat de Afgevaardigde uit Wisconsin al bakken ervaring heeft op het hoogste politieke niveau. De gevaren zijn echter duidelijk aanwezig. Hoe de keuze voor Ryan uit zal pakken, kan niemand voorspellen. Eén ding is duidelijk: de campagne is echt begonnen.

 

Nadat Ryan de afgelopen jaren een centrale rol speelde in de politieke debatten over de economische toekomst van de Verenigde Staten, herneemt hij die rol in de race om het Witte Huis. En wat de uitkomst van de verkiezingen ook zal zijn: van Paul Ryan zullen we de komende jaren nog veel horen. Het conservatieve wonderkind groeit in rap tempo uit tot een belangrijke persoonlijkheid in de Republikeinse Partij. Zijn uitverkiezing tot running-mate betekent slechts een extra groeispurt naar de top van zijn politieke carrière.

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.