Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Paradoxale Trump neemt mogelijk donaties aan

Maria van Loosdrecht op 29 april 2016 - Reageren

Ik heb vrienden die enorme hoeveelheden geld aan de Republikeinse Partij zullen geven,” aldus Donald Trump. Trumps toewijding aan zijn onafhankelijkheid komt mogelijk ten einde als hij de nominatie daadwerkelijk wint, volgens zijn woordvoerder Paul Manafort. Dit is interessant, vooral omdat Trump volgens de Financial Times 12,6 miljoen dollar in donaties heeft ontvangen. Hieronder valt bijvoorbeeld ook “Make America Great” koopwaar, die hij op zijn website verkoopt.

 

Toch lijkt het beeld dat Trump neerzet—als iemand die weinig van anderen aanneemt—relatief waar te zijn. Ten minste, het klopt dat als je zijn uitgaven naast die van zijn mede kandidaten zet, hij relatief weinig geld uitgeeft. Volgens de Federal Election Commission heeft Trump tot nu toe minder dan de helft van wat Clinton of Sanders hebben uitgegeven uitgegeven.

 

Geld en populariteit

 

Dit past in het plaatjes dat presidentskandidaat Trump wil schetsen voor zijn kiezer. Trumpss populariteit lijkt namelijk niet alleen te komen door zijn populistische uitspraken. Doordat Trump niets is verschuldigd aan donoren kan hij zeggen wat hij wil, waardoor zijn debatten en speeches geen rem lijken te hebben. Dit soort onafhankelijkheid spreekt aan. Het feit dat hij eigen geld heeft, niet bang is om dat te laten zien, en dit in zijn eigen campagne steekt heeft twee functies.

 

In de Verenigde Staten heeft een groot aantal mensen geldproblemen. Vooral onder de lager opgeleide mensen vormt werkeloosheid een groot probleem. Hierdoor is veel ruimte ontstaan voor een verhaal zoals Trump dat presenteert: het verhaal van de underdog die het bestaande politieke systeem wel even op zijn kop zal zetten. Mensen die zich in het huidige politieke systeem benadeeld voelen snakken naar verandering. Hier speelt Trump op in. Met succes. De mensen die op hem stemmen zijn voornamelijk witte lager-opgeleide mannen.

 

Door zijn eigen geld te gebruiken laat Trump ook  zien dat hij genoeg in zichzelf gelooft om er zijn fortuin voor op te geven (althans, hij wil die indruk wekken). Hij presenteert het Amerikaanse ideaal beeld van de “self-made man” die helemaal geen anderen nodig heeft. Zoals hij het presenteert is dit in scherpe tegenstelling tot de andere presidentskandidaten die allemaal al lang in de politiek zitten.

 

Trumps mogelijke afhankelijkheid van donoren in de toekomst zou daarin behoorlijk paradoxaal zijn. Hij zou in ieder geval zijn imago van non-politicus moeten opgeven als hij zichzelf toch als de keuze van de partij gaat opstellen door donaties aan te nemen en dat zou hem weer steun kunnen kosten.

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.