Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Opsteker voor Obama in Ohio

Michiel Klaassen op 6 oktober 2012 - Reageren

Goed nieuws voor Obama: de republikeinen in swing state Ohio hebben een gevoelige nederlaag geleden. Zij hadden de periode waarin inwoners vervroegd konden stemmen willen verkorten, maar dat gaat niet door. Waarom dat zo belangrijk is? Dat is een complex verhaal

 

Het is een week om snel te vergeten voor de president: nadat Mitt Romney onverwacht sterk presteerde in het eerste debat heeft de republikein de eerste weg omhoog in de peilingen gevonden. Gelukkig voor Obama was daar ineens een opsteker. De periode voor vervroegd stemmen in Ohio wordt namelijk niet verkort.

 

In Ohio stemt zo'n dertig procent vervroegd. Vooral het laatste weekend gaan veel mensen naar de stembus. Met name Afro-Amerikanen maken daar een uitje van. Na de kerkdienst gaan busladingen vol zwarte Amerikanen hun stem uitbrengen. Dat is inmiddels een echte traditie.

 

Maar nu het crisis is, stelde een republikein voor dat de kosten van het vervroegd stemmen naar beneden moest. Daarom stelde hij voor dat laatste weekend te schrappen. De state legislature, gedomineerd door de GOP, ging akkoord. Bezuinigingen, zeiden de republikeinse initiatiefnemers, en ze kunnen ook een ander weekend. Discriminatie, zeiden tegenstanders, gericht om (zwarte) democraten toegang tot de stembus te ontzeggen. Saillant detail: militairen die in het buitenland verblijven mogen in die laatste drie dagen wel stemmen. En die leunen meer naar de republikeinen.

 

Juridisch getouwtrek volgde. En de laatste uitspraak, vrijdagmiddag, gaf de tegenstanders van de wet gelijk. Voorlopig zal het vervroegd stemmen in Ohio geen hinder ondervinden - ook niet in dat laatste, belangrijke weekend.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.