Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Opnieuw gesteggel over Clinton Foundation

Bob Vek op 27 augustus 2016 - Reageren

Nu blijkt dat meer dan de helft van een groep van 154 donoren aan de Clinton Foundation persoonlijk of telefonisch contact heeft gehad met Hillary Clinton in haar tijd als minister van Buitenlandse Zaken, roept Donald Trump op tot een strafrechtelijk onderzoek, is het House Oversight Committee reeds een eigen onderzoek gestart en uiten ethische waakhondorganisaties hun zorgen. Clinton: “Ik weet dat er een hoop rook is, maar er is geen vuur.”

 

Forse kritiek

Ethische waakhondorganisaties uiten hun zorgen over de trage afstoting van de humanitaire activiteiten en over het geplande aanblijven van dochter Chelsea in het bestuur van de Clinton Foundation.

 

Bovendien stond er deze week wederom een Democraat op die niets voor een voortzetting van de Clinton Foundation voelt, nadat Bernie Sanders zich al in juni uitsprak tegen de nauwe betrokkenheid van de Clintons bij de liefdadigheidsorganisatie. Op een campagnebijeenkomst voor zijn terugkeer op een senaatszetel sprak voormalig Democratisch senator Russ Feingold zich woensdag uit tegen het aanhouden van de stichting.

 

Uiteraar werpt ook DonaldTrump zich op de beschuldigingen. The Hill citeert de Republikeinse kandidaat, die zich woensdag op een campagnebijeenkomst uitliet over zijn rivale. “Ze wil de Amerikaanse veiligheid verkopen aan de Clinton Foundation voor een grote, vette berg cash.” De vermeende belangenverstrengeling is het nieuwste aanvalspunt van Trump. Hij roept een onafhankelijke aanklager op het handelen van de presidentskandidate in haar periode als minister van Buitenlandse Zaken onder de loep te nemen. Ondertussen heeft het invloedrijke en door de Republikeinen gedomineerde House Oversight Committee afgelopen donderdag al een onderzoek gestart.

 

Hoewel Trump nu dus verwijten maakt aan het adres van Clinton blijkt hij zelf in 2009 honderdduizend dollar aan de stichting te hebben gedoneerd.

 

Fel verweer

Clinton weerspreekt dat donoren met hun giften een plek in haar agenda kochten. Toch kon ruim de helft van de ongeveer 150 onderzochte geldschieters rekenen op een afspraak met de politica. Deze ontmoetingen zouden hebben plaatsgevonden, ongeacht de bijdragen aan de stichting, aldus Clinton. “Ik weet dat er een hoop rook is maar er is geen vuur.”

 

Het team van Clinton verweert zich daarom in de media op alle mogelijke manieren. Zo maakte de kandidate zelf kenbaar in het ochtendprogramma “Morning Joe” van MSNBC dat de Clinton Foundation “op zoek is naar partners maar [dat] dat enige tijd gaat kosten.” Volgens de presidentskandidate is het belangrijk te voorkomen dat de aanpassingen ten koste gaan van de kwaliteit van de geboden hulp. “Het afbouwen van sommige van deze programma’s kost tijd. Je gooit niet zomaar een aan-en-uit-knop om.” De verrichtingen van de Foundation waren bovendien “in lijn met de Amerikaanse belangen en waarden.”

 

Clinton heeft aangekondigd dat er met betrekking tot de Foundation “ongekende stappen” genomen zullen worden bij een eventuele overwinning in de presidentsrace. Volgens Bill Clinton zou er onder andere een naamsverandering op stapel staan, evenals het in de toekomst weigeren van donaties door bedrijven of buitenlandse geldschieters en het afbouwen van de internationale projecten.

 

De mogelijkheden

Hoewel experts stellen dat de grootte van de organisatie en de juridische warboel een reorganisatie wel degelijk tot een meerjarenproject kunnen maken, menen zij ook dat de Clintons en hun vertrouwelingen hier niet bij betrokken hoeven te zijn.

 

Voormalig topadviseur van president Barack Obama Norm Eisen legde aan POLITICO uit wat de drie mogelijkheden zijn voor de Clintons. Ten eerste zouden zij ervoor kunnen kiezen om onmiddelijk hun handen van de organisatie af te trekken. Daarnaast zou de organisatie opgeheven kunnen worden. Als laatste blijft de nu gekozen weg over van het familielid dat de taken overneemt, in dit geval dochter Chelsea. Bill heeft al aangekondigd zich terug te trekken uit het bestuur en geen geld meer op te halen. Desondanks blijven de waakhondorganisaties bij hun twijfels.

 

Echter, ook tegenstander Trump heeft aangegeven zijn zakenimperium aan zijn kinderen na te laten indien hij president wordt. Stuart Gilman, betrokken bij het Office of Goverment Ethics tijdens de ambtsperiodes van George Bush sr. en Bill Clinton, meent dat beide presidentskandidaten zich in “onbekende wateren” begeven. Maar, hij denkt dat “de Clintons een makkelijkere weg hebben af te leggen om [van het conflict] af te komen.” Zo simpel is het echter niet. “Of ze dat ook willen, is een persoonlijke en een politieke kwestie.”

 

Josh Voorhees van Slate concludeert dat de discussie over de Clinton Foundation pas rond 2021 zal eindigen, wanneer de beide Clintons geen ambt meer kunnen vervullen, of wellicht pas rond de herverkiezing van president Chelsea Clinton in de jaren 2040.

 

 

CNN vat goed samen wat de Clinton Foundation nu precies is en waarom deze zo controversieel blijft.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.