Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Onvrede over kandidaten

Jasper van Emmerik op 9 juni 2016 - Reageren

De presidentskandidaten van zowel de Republikeinen als de Democraten zijn inmiddels (zo goed als) zeker, maar toch is er nog veel rumoer rondom Trump en Clinton. De politieke verdeeldheid is duidelijk zichtbaar en er zal nog heel wat moeten gebeuren om weer eenheid te bewerkstelligen in beide partijen.

 

Republikeinen

Donald Trump raakt eigenlijk al sinds het begin van zijn campagne regelmatig in relletjes betrokken en de gevestigde orde binnen de Republikeinen had dan ook niet verwacht dat de vastgoedmagnaat het zo ver zou schoppen. Met de nominatie op zak leek Trump een poging te doen het establishment aan zijn kant te krijgen. Veel prominente Republikeinen spraken hun steun uit. Het lange twijfelen van speaker Paul Ryan was echter kenmerkend voor de problematische relatie tussen Trump en de partij. De recente rel rondom de rechtszaak over Trump University (en de ‘Mexicaanse’ rechter die het proces leidt) heeft voor nieuwe twijfels gezorgd, wat er zelfs toe leidde dat een Republikein zijn uitgesproken steun weer introk.

 

Geruchten gaan dat er op de achtergrond al verschillende partijen klaarstaan om alsnog een anti-Trump campagne te beginnen. Financiers zouden nog even willen afwachten om te zien hoe Trump zich probeert te herstellen. Zijn slappe uitleg van de eerder genoemde rel, en zijn racistische uitlatingen daarin, trekt echter veel mensen over de streep. Brengt het feit dat Trump geen echte excuses heeft gemaakt voor zijn uitspraken hem alsnog in de problemen? De #nevertrump-beweging lijkt in ieder geval nog springlevend.

 

Democraten

Clinton mag dan zo goed als zeker de nominatie in ontvangst nemen tijdens te Democratische conventie eind juli, dat betekende voor Bernie Sanders niet dat hij zijn campagne stop moest zetten. Hoewel hij inziet dat het behalen van een overwinning nu toch wel erg ingewikkeld is geworden, geeft hij niet op. ‘The struggle continues!stelde hij. Deze strijd moet in ieder geval enkele van zijn punten in het partijprogramma opgenomen zien worden.

 

Hoewel er getwijfeld wordt aan Sanders motivaties en nu ook Obama uitsprak graag een meer eensgezinde partij te zien, lijkt het (in het belang van de toekomst van de Democratische partij) geen slecht idee om de hordes Amerikaanse jongeren die Sanders wist op te trommelen in ieder geval in bepaalde mate betrokken te houden bij de Democraten. Het huidige politieke landschap in de Verenigde Staten is momenteel niet te voorspellen en dus kan deze groep kiezers eigenlijk alle kanten op.

 

Een oplossing?

Waar VerkiezingenVS.com eerder al aangaf dat veel Republikeinen overwogen over te stappen naar de Libertarische Partij, lijken nu namelijk ook veel supporters van Sanders die stap te overwegen. Gary Johnson speelt daar handig op in door vijf standpunten van hem met die van Sanders te vergelijken. Sanders en Johnson hebben wel degelijk overeenkomsten op het gebied van oorlog, het homohuwelijk, drugslegalisatie, anti-NSA standpunten en de macht van Wall Street. De libertariërs staan momenteel op tien procent in de nationale peilingen, mede door steun van afvallige Republikeinen en Democraten. Gary Johnson geldt als een gematigd figuur binnen de partij en is dus uitermate geschikt voor het wegprijzen van kiezers bij de twee grote partijen.

 

Ondanks alle oproepen aan Sanders om te stoppen met zijn campagne lijkt hij voorlopig nog door te gaan. Clinton moet een afweging maken: welk electoraat wil zij aanspreken, gematigde Republikeinen of de linksere vleugel van de Democraten? De eenheid die de Democratische partijtop zich wenst lijkt in ieder geval complexer in elkaar te zitten dan gedacht en ook Trump moet nog wat stappen zetten wil hij een verenigde Republikeinse partij aanspreken tijdens de nationale verkiezingen.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.