Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Ontspanning met Cuba leidt tot spanning bij Republikeinen

Thomas Mulder op 21 maart 2016 - Reageren

Gisteren zette Obama als eerste president sinds 1928 die voet op Cubaanse grond. Na decennialange spanningen tussen de twee landen is er een tijd van ontspanning aangebroken. Maar als het aan veel Republikeinen ligt, wordt dat onmiddellijk teruggedraaid als Obama het Witte Huis verlaat. Toch komen de Republikeinen steeds meer onder druk te staan om dat standpunt.

 

Ontspanning

President Obama maakte vorig jaar bekend de banden met Cuba aan te halen. Kort daarna ontmoette hij Raul Castro, de president van Cuba, op een top in Panama. De twee schudde elkaar de hand wat een iconisch fotomoment opleverde met onze eigen Mark Rutte breed lachend op de achtergrond. De spanningen tussen de Verenigde Staten en Cuba, die terug gaan tot de Koude Oorlog, namen daarna gestaag af. De twee landen heropenden ambassades en een reisverbod werd versoepeld. Om deze ontwikkelingen kracht bij te zetten bezoekt Obama deze week het eiland.

 

De ontspanning ligt gevoelig bij de Republikeinen. Zij willen hard blijven optreden tegen het communistische regime onder leiding van Raul Castro, de broer van voormalig president en revolutionair Fidel Castro. Daarom blokkeren zij het schrappen van het embargo tegen Cuba, ondanks groeiende steun voor intrekking.

 

Het onderwerp komt onvermijdelijk ook terug in de presidentsverkiezingen. Zo is Ted Cruz, die Cubaans geworteld is, fel tegen het beleid van Obama. Hij vindt dat Obama het "corrupte en onderdrukkende regime" van de Castro's legitimiseert. Donald Trump daarentegen is voor het versoepelen van de relaties met Cuba. Alhoewel, Trump wil wel dat Obama krachtiger optreedt. Zo sprak hij er schande van de president Castro afwezig was op het vliegveld toen zijn collega Obama en zijn familie arriveerden. Trump noemde dat disrespectvol.

 

Beide Democratische presidentskandidaten zeggen de president volledig te steunen.

 

Gerommel

Het rommelt bij de Republikeinen op dit onderwerp. De leiders van de partij weigeren een stemming toe te laten voor het schrappen van het embargo en andere belemmeringen, zoals reisverboden. Toch is er wel steun voor onder enkele Republikeinen. Het waren namelijk Republikeinse afgevaardigden die het intrekken van de belemmeringen hebben voorgesteld en met de president mee zijn gereisd naar Cuba. En met de meeste Democraten aan boord lijkt er een meerderheid te zijn in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat.

 

Maar zeker in een verkiezingsjaar ligt het onderwerp erg gevoelig en lijkt niemand zich er vooralsnog aan te willen branden. Want hoewel 58 procent van alle Amerikanen voor het normaliseren van de banden met Cuba is, zijn veel latino’s in Florida fel tegen. Veel van hen zijn namelijk gevlucht uit Cuba uit angst voor het regime van Castro. Het aanhalen van banden met uitgerekend dat regime voelt voor hen als verraad. Deze groep kiezers is belangrijk, omdat Florida de grootste swing state is in de presidentiele verkiezingen. Niemand, zeker de Republikeinen, willen deze groep niet wegjagen.

 

Het bezoek van president Obama is ook van symbolisch belang. Het beeld van de president, die de hand schudt van Castro in Havana, is krachtig en onderstreept Obama’s beleid. Of dat beleid wordt doorgezet na zijn termijn is nog maar de vraag. En wie weet duurt het opnieuw 88 jaar voordat een Amerikaanse president Cuba bezoekt.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.