Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

On the issues 27/5: Wat vinden de kandidaten over energie?

Mike Veldt op 27 mei 2016 - Reageren

Nu de voorverkiezingen bijna voorbij zijn, wordt het tijd om eens een kijkje te nemen naar de plannen van de kandidaten. In deze editie van On the Issues nemen we de energieplannen van Trump, Clinton en Sanders onder de loep.

 

Donald Trump

Trump bracht zijn plannen toevallig gisteren uit in North Dakota. Deze staat produceert veel fossiele brandstoffen en Trump had goed nieuws voor hen: Als het aan hem ligt, worden de boringen naar fossiele brandstoffen opgevoerd.

 

Daarnaast wijst hij de doelstellingen van het Parijsakkoord ( bedoeld om klimaatverandering tegen te gaan) af. Hij beargumenteerde dit plan zo: ‘’Dit verdrag geeft buitenlandse bureaucraten de controle over hoeveel energie we gebruiken in ons land, no way.’’

 

Trump ziet vooral het idee zitten om Amerika energieonafhankelijk van de rest van de wereld te maken. Hierdoor voorziet hij ook een terugkeer van de kolenindustrie. Hij zei letterlijk: ‘’We gaan de kolenindustrie weer terugbrengen, red de kolenindustrie! Ik houd van die mensen.’’

 

Deze standpunten maken duidelijk dat Trump geen rekening houdt met klimaatverandering. Hij heeft deze verandering ook ontkend. Hij zet in op fossiele energie en droomt ervan om Amerika energieonafhankelijk te maken.

 

Hillary Clinton

 

Clinton is echter een andere mening toegedaan. Zij ziet klimaatverandering als een urgente bedreiging. Ze wil grote stappen zetten om de koolstofuitstoot te verminderen. Bovendien wil ze van Amerika het land met de

schoonste energie maken.

 

Ook maakt ze duidelijk dat er nu ingegrepen moet worden: ‘’ 2015 was het warmste jaar ooit gemeten. En 15 van de laatste 16 warme jaren vonden plaats sinds 2001. Amerikanen zien nu de gevolgen met eigen ogen. De droogte in Californië en de overstromende straten van Miami en Annapolis. Daarom moeten we inzetten op schone energie.’’

 

Dat zijn ambitieuze woorden, en die wil Clinton onder andere met de volgende plannen waar gaan maken:

  • ·         Er wordt 60 miljard gereserveerd om staten, steden en boerengebieden de middelen te geven om schone energie te ontwikkelen.
  • ·         Op publieke grond, waar nu fossiele brandstoffen worden gewonnen, moet schone energie gewonnen worden .Bijvoorbeeld door windenergie in Wyoming en zonne-energie in Nevada.
  • ·         Het beëindigen van subsidies voor olie en-gasbedrijven. Vervolgens deze subsidies omzetten in investeringen in groene energie.

Bernie Sanders

 

Sanders is zeer duidelijk. Volgens hem is klimaatverandering de grootste bedreiging op de aarde. Daarom stemt hij zijn energiebeleid af op klimaatverandering.  De plannen sluiten aardig aan bij Clinton’s standpunten, al is Sanders wel iets rigoureuzer dan Clinton.

 

Het is zijn doelstelling om de koolstofuitstoot in 2030 met 40 procent te laten afnemen. Dit moet gebeuren door een belasting te heffen op de koolstofuitstoot.  Daarnaast moeten de subsidies op fossiele brandstoffen afgeschaft worden. Dat bespaarde geld kan dan weer geïnvesteerd worden in duurzame energie zoals zonne-energie.

 

Sanders wil ook naar een energiesysteem zonder nucleaire energie. Om dit te doen wil hij 10 miljoen banen creëren om deze transitie te realiseren. Ter vervanging van de nucleaire energie wil Sanders energie opwekken door bijvoorbeeld verhitting en elektriciteit.

 

Tegelijkertijd weet Sanders dat sommige plannen ongunstig zijn voor werklui in de fossiele brandstoffen. Daarom wil hij dat de vervuilers  betalen voor de mensen die door zijn maatregelen misschien hun baan kwijtraken.

 

Sanders komt dus met een streng energieplan op de proppen. Hij heeft radicale plannen om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. Hij zet volledig in op duurzame energie, en probeert fossiele brandstoffen de das om te doen. 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.