Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Oktober verrassingen

Feike Kuipers op 1 november 2016 - Reageren

Met de verkiezingen nu zo dichtbij kan een onverwachte gebeurtenis flink roet in het eten gooien. Zowel Trump als Clinton werd de afgelopen weken geconfronteerd met een onaangename verrassing. Hoe belangrijk zijn zulke last minute openbaringen in het verleden geweest?

 

Late verrassingen in de verkiezingscyclus worden “oktober verrassingen” genoemd en velen van zulke verrassingen hebben in het verleden voor een wending in de campagne gezorgd. Alhoewel dit een verrassing wordt genoemd is het niet altijd een ongelukje; sommige oktober verrassingen zijn goed geplande verrassingsaanvallen.

 

Vietnam

In 1972 was de Vietnam oorlog een van de belangrijkste kwesties in de verkiezingen. President Nixon had tijdens de 1968 campagne het Vietnam beleid van president Lynden Johnson bekritiseerd, maar had vervolgens zelf ook weinig vooruitgang geboekt in Vietnam. De oorloog kostte de Amerikanen handen vol geld en het grote aantal oorlogsslachtoffers had de publieke opinie tegen de Amerikaanse aanwezigheid in Vietnam doen kantelen.

 

De Democraten probeerden hiervan te profiteren door een fanatieke anti-Vietnam kandidaat naar voren de schuiven: Senator George McGovern. Groot was de verbazing bij de Democraten, en het hele land, dan ook toen op 26 oktober Henry Kissinger, Nixon zijn Nationale Veiligheidsadviseur, aankondigde dat vrede in Vietnam op handen was. Op het zelfde moment verschenen er borden bij Nixon campagnebijeenkomsten waarop het eindigen van de Vietnamoorlog aan Nixon werd toegeschreven. Deze actie sloeg de bodem weg onder de toch al zwakke campagne van McGovern. Met één simpele aankondiging had Nixon niet alleen de belangrijkste aanval van McGovern onschadelijk gemaakt, het werd nu zelfs als een prestatie gepresenteerd. McGovern verloor de verkiezingen dan ook smadelijk.

 

Iran

President Carter was in veel opzichten een ongelukkig president. De oliecrisis en de algemene economische malaise zorgden er voor dat zijn herverkiezing een lastige opgave was. De spanningen met het Sovjetblok liepen ook op en Carter zijn reactie hierop was volgens veel Republikeinen te timide. Zijn uitdager, Ronald Reagan, buitte dit uit door zich te presenteren als een kandidaat die Amerika weer sterk zou maken.

 

Tijdens zijn herverkiezingscampagne had Carter zijn handen vol aan het gijzelingsdrama van 52 Amerikaanse diplomaten in Tehran. Carter probeerde uit alle macht om dit op te lossen, maar er was weinig vooruitgang. De politieke consequenties van de gijzeling verergerde toen de Iraanse premier op 21 oktober (vlak voor de verkiezingen) aankondigde dat de gegijzelde Amerkanen niet zouden worden vrijgelaten zolang Carter president was. De timing hiervan was zo gunstig voor Reagan dat er nog steeds geruchten gaan dat de Republikeinen dit zouden hebben bekokstoofd – iets wat nooit bewezen is. Gesteund door het gijzelingsdrama won Reagan vervolgens een van de grootste overwinningen op een zittende president.

 

Economische crisis

In 2008 werd de verkiezingsstrijd tussen Senator Obama en McCain bruut verstoord door de economische crisis. In rap tempo verslechterde de economie en de grote bank Lehman Brothers ging zelfs failliet. Als Republikein werd McCain hiervoor verantwoordelijk gehouden. Zijn opmerking dat de grondslag voor de Amerikaanse economie sterk was hielp hem uiteraard ook niet. Obama reageerde een stuk beter – presidentiëler – en was er als de kippen bij om president Bush, en McCain in zijn kielzog, als hoofdschuldige van de economische crisis aan te wijzen. De spannende race tussen Obama en McCain werd als snel een dikke voorsprong voor Obama in de peilingen, gevolgd door een klinkende overwinning bij de verkiezingen.

 

Dit jaar zijn er al de nodige verrassingen geweest, de tape van Trump en het onderzoek naar de e-mails van Clinton. Maar met Trump en Clinton weet je het maar nooit, het zou zo maar kunnen dat er nog een late verrassing komt en de verkiezingen een andere wending nemen.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.