Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Ohio: cruciale staat bij verkiezingen

Laura Schabbing op 25 oktober 2012 - Reageren

Ohio is een kleine, maar relatief dichtbevolkte staat in het “mid-westen” (wat verwarrend genoeg eigenlijk vrij oostelijk is) van de Verenigde Staten. Er wonen zo'n 11,5 miljoen Amerikanen in de staat, die ongeveer 3 keer zo groot is als Nederland. Op het eerste gezicht lijkt er niet veel bijzonders aan Ohio, hoewel er maar liefst zeven Amerikaanse presidenten geboren zijn. Toch is de staat de laatste tijd veel in het nieuws en wordt er veel aandacht geschonken aan de peilingen daar.

 

Dit komt onder andere omdat Ohio een swing state is. Er zijn ongeveer evenveel inwoners van de staat die op de Republikeinen stemmen als op de Democraten. Beide presidentskandidaten zijn deze week te vinden in de staat in de hoop toch nog net wat meer kiezers aan hun kant te krijgen dan hun tegenstander. Ze hebben daar een goede reden voor: Ohio heeft 18 kiesmannen en kan dus de doorslag geven op 6 november. Overigens had Ohio tijdens de verkiezing van 2008 nog 20 kiesmannen, maar de staat blijft belangrijk.

 

Ook zijn alle ogen gericht op Ohio omdat de staat de reputatie heeft te “voorspellen” wat de uiteindelijke uitslag zal zijn. Sinds 1944 heeft Ohio slechts één keer op de uiteindelijke verliezer gestemd (Nixon, in 1960). Dit komt mede doordat Ohio een soort Amerika in het klein is. Er is veel landbouw, maar er zijn ook een aantal grote steden. Er wonen relatief meer blanke mensen dan in de rest van het land, maar daar staat tegenover dat de verschillende soorten kerken wel goed vertegenwoordigd zijn.

 

Tijdens de afgelopen drie presidentsverkiezingen speelde Ohio ook een grote rol. De staat was heel belangrijk tijdens de beruchte verkiezing van 2000: als Gore in Ohio had gewonnen had hij Florida niet eens meer nodig gehad om de verkiezing te winnen (Ohio had toen 21 kiesmannen, en Florida 25). Ook in 2004 wist Bush dat de staat belangrijk voor hem was: geen enkele Republikein is ooit president geworden zonder de steun van Ohio.

 

Op dit moment lijkt het erop dat Obama licht voor staat in de peilingen van Ohio. Volgens SurveyUsa en Quinnipiac staat Obama respectievelijk 3 en 5% voor, maar volgens de peilingen van Rasmussen en Angus Reid staan Obama en Romney allebei op 48%. Het lijkt erop dat we er pas op de dag van de verkiezingen zelf achter gaan komen of de inwoners van Ohio inderdaad weer geschiedenis zullen schrijven.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.