Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Obamacare geen struikelblok voor Romney

Jan-Willem Kranendonk op 4 oktober 2012 - Reageren

"Nu komt Obama op zijn terrein" twitterde iemand toen het vierde blokje van het debat was aangebroken. Dit blokje ging over het sociale stelsel, terwijl de eerste drie blokken over de economie en de banenmarkt gingen. In de eerste fase van het debat had Romney reeds gezegd dat hij Obamacare ging afschaffen, waarna hij aan de president aangaf de term met respect te gebruiken. "I like the term", zei Obama, maar vervolgens wist hij zijn tegenstander niet klem te zetten op een thema waar de Democraat toch echt had moeten scoren. Romneycare, de gezondheidszorghervorming van de Romney in Massachusetts, diende als blauwdruk voor Obamacare – het programma dat de Republikein nu af wil schaffen.

 

Maar na een wat warrige aanval van Obama, deelde Romney vol zelfvertrouwen mee dat het grote verschil was dat zijn plan een plan was dat door zowel de Democratische Partij als de Republikeinse Partij was gesteund, terwijl Obamacare teerde op minimale steun. Een ander verschil is het feit dat onder Obamacare banen – het kernwoord van Romney’s optreden – verloren zouden gaan, wat in Massachusetts niet gebeurd was. Bovendien heeft hij geen moeite met het hervormen van de gezondheidszorg – er zitten zelfs goede dingen in Obamacare. Maar het moet niet op federaal, maar op statelijk niveau geregeld worden. De federale overheid moet immers uit het leven van mensen blijven.

 

Vervolgens ging hij nog in de aanval over een aantal onderdelen van Obamacare. Zo zou Obama een bezuiniging van 716 miljard dollar op Medicare (het overheidsprogramma om de ziektekosten voor ouderen te bekostigen) gebruiken om een gat in Obamacare te dichten. Bovendien komt er volgens Romney een bestuur dat bepaalt welke behandelingen er worden uitgevoerd. Met deze aanvallen wist de president om te gaan. De bezuiniging van 716 miljard dollar was namelijk gesteund door Paul Ryan, Mitt Romney’s running mate. Ook was de claim van de Republikein over het bestuur ongegrond volgens Obama. Het bestuur gaat namelijk niet over de behandelingen.

 

Maar het gevolg was wel dat Romney op dit gevaarlijke punt niet onderuit ging. In de voorverkiezingen maakte hij nog weleens een slippertje op dit thema (zie bijvoorbeeld dit filmpje), maar vannacht hield hij zich overeind. Zeker omdat hij ook nog aanvallen wist te plaatsen over belastingverhogingen ten gevolge van Obamacare en claimde dat misschien wel 20 miljoen mensen hun zorgverzekering zouden kwijt raken als Obamacare volgend jaar ingevoerd wordt. In die laatste bewering ging hij trouwens wel creatief met de feiten om, blijkt uit een factcheck van The Huffington Post.

 

Romney’s doel was echter bereikt: zich overeind houden op de ijsbaan die dit thema voor hem vormt. Dat doel heeft hij zonder meer behaald en in de wetenschap dat het onderwerp alleen nog zijdelings in het town hall debat aan de orde zal komen, lijkt Romneycare geen groot probleem meer te vormen voor de Republikein.

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.