Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Obama’s onconventionele mediastrategie

Jan-Willem Kranendonk op 18 augustus 2012 - Reageren

De laatste twee maanden heeft Barack Obama heel wat interviews gegeven. Opvallend genoeg is dat niet aan de officiële Witte Huisverslaggevers, maar aan entertainment-, sport- en lokale media. Het journaille mort en de Republikeinen hebben kritiek, maar het is een weloverwogen keuze van het team van Obama. “Mensen krijgen hun nieuws op veel verschillende manieren”, stelt een woordvoerder van Obama.

 

De laatste persconferentie in het Witte Huis dateert van 8 juni. Hoewel Obama ook daarna nog wel in aanraking is gekomen met de traditionele media – op 12 juli verscheen hij bijvoorbeeld nog in CBS This Morning, profileert hij zich hoofdzakelijk via andere media. Interviews met ESPN (de grootste Amerikaanse sportzender), People Magazine en allerlei lokale media stonden op het programma.

 

Obama heeft herhaaldelijk geklaagd dat de media teveel aandacht besteedde aan trivialiteiten en te weinig aan zijn prestaties. De vragen die hij beantwoordt van lokale media vallen echter doorgaans in de eerste categorie. Zijn favoriete eten, zijn favoriete kleur van en zijn favoriete achtergrondmuziek bij fitness, geen vraag blijft de Amerikaanse president bespaard. 

 

Toch is deze strategie een zeer bewuste keuze van het Democratische kamp. Volgens Obama heeft het perskorps van het Witte Huis heel andere interesses dan het Amerikaanse volk. Daarom geeft hij geen persconferenties, maar verschijnt hij op een lokale radio in New Mexico of doet hij een interview voor ESPN. Een slimme zet volgens Trent Duffy, een vroegere woordvoerder van George W. Bush.

 

“Ik denk dat het onderdeel is van hun algehele strategie. Ze hebben het gevoel dat ze voor staan en spelen het veilig. Ze nemen weinig risico’s, er is geen noodzaak om de president in een positie te brengen waarin hij fouten kan maken”, stelt Duffy.

 

Chuck Todd van NBC News is eveneens niet te spreken over het optreden van de Obama-campagne, al verwijt hij de campagne van Mitt Romney hetzelfde gedrag. “Beide campagnes zeggen dat de pers niet serieus verslag doet, maar hoe meer ze zich voor ons afsluiten, hoe moeilijker het voor ons is om verslag te doen van de belangrijke thema’s.

 

De RNC, het partijbestuur van de Republikeinse partij publiceerde gisteren een spotje (zie onder) waarin stevige kritiek werd geuit op het mediabeleid van Obama. Volgens hen zou hij niet bereid zijn om serieuze vragen te beantwoorden.

 

 

De Republikeinen spreken echter met enig meel in de mond. Mitt Romney heeft zich tijdens zijn recente buitenlandse reis weinig coöperatief opgesteld richting de pers. Bovendien heeft hij de afgelopen week weliswaar twee persconferenties gehouden, maar verder is hij daar ook niet scheutig mee. En ten laatste: het eerste interview van Mitt Romney en Paul Ryan werd gegeven aan People’s Magazine. Het perskorps van het Witte Huis kijkt met lede ogen toe.

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.