Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Obama's 'economische patriottisme'

Michiel Klaassen op 29 september 2012 - Reageren

President Obama wil met zijn nieuwste campagnespot de Amerikanen ervan overtuigen dat het weer de goede kant op gaat met het land. Ruim vier jaar na het uitbreken van de economische crisis is het tijd voor een “nieuw economisch patriottisme”. 

 


Vierpuntenplan

Gezeten in een huiselijk decor doet de presidentskandidaat een vierpuntenplan uit de doeken dat de middenklasse verder moet versterken. Allereerst moeten er meer banen bijkomen: bedrijven die in Amerika blijven zullen worden gematst door de fiscus. 

Energie en onderwijs

Verder wil de president investeren in duurzame energie, het liefst allemaal afkomstig uit Amerika, om zo minder afhankelijk te worden van Arabische olie. Ook wil Obama meer geld steken in het onderwijs. En het enorme begrotingstekort wil hij terugdringen door de belasting voor de rijkste Amerikanen te verhogen. 

Slecht alternatief

De plannen van zijn tegenstrever Mitt Romney zijn volgens Obama een slecht alternatief. “Hij zou volop inzetten op een beleid dat ons in de eerste plaats tot deze crisis hebben geleid.” 

Kritiek

In de media is flauwtjes gereageerd op Obama’s uitspraken. Vooral het ‘economisch patriottisme’  waar de president voor pleit, wordt met scepsis bekeken. Het tijdschrift Forbes schrijft op zijn website dat Obama simpelweg belastingverhogingen een nationalistisch tintje probeert te geven. Tegenstanders van zijn idee worden zo automatisch weggezet als on-Amerikaans.  

Niet gerust

De verwachting is dat Obama de term veel zal gebruiken in de debatten die de komende weken gepland staan.  President Obama heeft sinds de partijconventies een voorsprong op Mitt Romney, maar de democraten zijn er nog niet gerust op. Obama’s compange wijst er in een massamailtje nog even op dat Bush in 2000 rond dit tijdstip in de campagne ook achterstond. Bush won de verkiezingen nipt.

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.