Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Obama pleit voor een inclusief Amerika

Feike Kuipers op 28 juli 2016 - Reageren

Obama werd in 2004 in een klap wereldberoemd door zijn geweldige speech op de Democratische conventie. Twaalf jaar later laat hij zien dat hij nog steeds net zo bekwaam is. Met een authentieke Obama speech liet hij zien hoe Trump effectief bestreden kan worden. En als zittende president die zowel populair is, als zich kan beroepen op een robuust economisch beleid was Obama misschien wel de belangrijkste spreker op de Democratische conventie. Of Clinton verkozen gaat worden hangt grotendeels af van de waardering van de mensen voor Obama’s acht jaar als president. 

 

Zijn speech op de conventie gebruikte Obama om zijn eigen beleid te verdedigen. Ook trachtte hij de eenheid in de Democratische Partij te vergroten met een opmerkelijk positieve opmerking over de inzet van Sanders’ supporters. Maar het belangrijkste van zijn speech was de manier waarop hij Trump wegzette. Obama zei het nog net niet, maar de boodschap was overduidelijk: wat Trump doet is on-Amerikaans. 

 

Een inclusief Amerika

Als een rode draad liep door zijn hele speech de notie dat je Amerikaan bent door hoe je je gedraagt en niet door je huidskleur of waar je geboren bent. Een Amerikaan werkt hard, leeft mee met het lot van anderen, is gul als de situatie daar om vraagt en heeft een positieve kijk op de toekomst. Amerikanen geloven niet in een toekomst die vaststaat, maar zijn bereid om hard te werken om de toekomst beter te maken. Deze inclusieve vorm van nationalisme staat in schril contrast met het exclusieve nationalisme van Trump. Waar volgens Trump nieuwe waarden, geloven en etniciteiten Amerika ondermijnen is Obama juist positief over de culturele verscheidenheid van Amerika. Alle Amerikanen beloven trouw aan dezelfde vlag en als iedereen zich ook echt inzet om de Amerikaanse idealen te verwezenlijken is Amerika op haar sterks.

 

Obama beroept zich hiermee op de lange Amerikaanse traditie van immigratie en de smeltkroes die Amerika claimt te zijn. Dat de integratie van nieuwe groepen niet altijd even vlekkeloos verloopt en dat er nog veel racisme is in de Amerikaanse samenleving negeert Obama hier even.

 

Optimisme

Obama maakte ook handig gebruikt van een andere belangrijke Amerikaanse traditie: het geloof dat mensen de wereld beter kunnen maken als ze bereid zijn hier hard voor te werken en opofferingen te maken. “The more perfect union” is er misschien nog niet, maar die zal wel komen. Amerikanen zijn positief ingesteld, en het doemverhaal van Trump over dat alles zo slecht is past hier totaal niet bij. Dit is, hoewel hij dit niet expliciet zo stelde, on-Amerikaans.

 

Zoals in veel van zijn speeches roemde Obama de mensen die gestreden hebben tegen slavernij, voor het stemrecht van vrouwen en voor de rechten van zwarte Amerikanen. Deze mensen hebben volgens Obama niet alleen de Amerikaanse geschiedenis veranderd, ze hebben Amerika ook beter gemaakt. Dit proces gaat nooit eenvoudig en kan met veel spanning gepaard gaan, zoals bij het huidige debat tussen Black Lives Matter en de veiligheid van politieagenten. Maar het debat moet gevoerd worden om er als land beter uit te komen. De oplossing van Trump, hele groepen mensen de toegang tot het land weigeren of uitzonderen, is volgens Obama contraproductief en niet de weg die Amerika moet bewandelen.

 

Als de speech van Obama een voorteken is van de strategie van Clinton tegen Trump dan is dat een probleem voor Trump. De Republikeinen waren altijd de partij die stelde dat Amerika exceptioneel was en dat de Democraten maar doemdenkers waren. Nu is Trump opeens de on-Amerikaanse doemdenker. Eén ding is in ieder geval wel duidelijk: de Republikeinen zullen blij zijn dat Obama niet de kandidaat is, want van hem winnen ze het echt niet.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.