Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Obama over onderwijsplannen Romney: oneerlijk tegenover onze kinderen

Jan-Willem Kranendonk op 23 augustus 2012 - Reageren

Barack Obama heeft zich de afgelopen dagen meerdere malen negatief uitgelaten over de onderwijsplannen van zijn tegenstrever Mitt Romney. Volgens de Democraat zou de Republikein van mening zijn dat er genoeg leraren zijn en er geen nieuwe leraren aangenomen moeten worden. “De manier waarop hij over hen praat… het lijkt wel of hij hen als een stel onpersoonlijke bureaucraten beschouwt waar stevig op bezuinigd moet worden”, zei de president gisteren bij een campagnebijeenkomst op een middelbare school.

 

De aantijging dat Romney geen nieuwe leraren aan wil nemen is enigszins uit de context getrokken. Obama heeft dit al eerder gesteld, maar de Republikein wil alleen niet dat op federaal niveau extra geld uit wordt getrokken voor het aannemen van nieuwe leraren. Dat staten en steden daar wel in investeren, heeft hij geen enkele moeite mee.

 

Maar Obama liet in Las Vegas niet na zijn tegenstander stevig aan te vallen op onderwijsgebied. Hij verweet Romney belastingverlagingen voor rijken belangrijker te vinden dan de banen van leraren en de studiefinanciëring voor studenten op colleges en universiteiten.

 

Ook Paul Ryan, de running mate van Mitt Romney moest het ontgelden. Volgens Obama zouden de Republikeinen onder aanvoering van Ryan verschillende onderwijshervormingen hebben geblokkeerd in het Huis van Afgevaardigden, waarbij het vooral ging om federale ondersteuning van staten om leraren te kunnen financieren. Het publiek van zo’n 3000 man antwoordde met een welgemeend “boooooo” in de richting van de Republikeinen, waarna Obama terugschoot met: “don’t boo. Vote!”

 

Een ander thema dat de president aanroerde was de grootte van klassen. Volgens Obama zou Romney geen moeite hebben met het vergroten van klassen, terwijl kleine klassen juist voordelen zouden hebben volgens de Democraat. Deze boodschap maakt hij ook kenbaar in een nieuw spotje, ‘Children’. Maar Romney’s campagne kwam snel met een reactie. Obama’s eigen minister van onderwijs Arne Duncan noemt de klassengrootte in een rapport een “heilige koe”, die naar zijn mening aangepakt moet worden.  

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.