Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Obama op voorsprong in Ohio

Michiel Klaassen op 1 oktober 2012 - Reageren

In een peiling van een lokale krant in Ohio staat Romney op een flinke achterstand. Als er vandaag verkiezingen zouden zijn, zou 51 procent van de kiezers in de buckeyed state, zoals Ohio wordt genoemd, op Obama stemmen. Romney haalt met 42 procent negen procentpunten minder dan de zittende president.

 

In de vorige peiling van de krant, vlak voor de conventie van de republikeinen, stonden beide kandidaten nog op 45 procent.

 

De peiling lijkt misschien irrelevant, aangezien de verkiezingen pas over vijf-en-een-halve week worden gehouden. Maar in Ohio zijn de eerste mensen al naar de stembus gegaan om hun early vote uit te brengen. In 2008 bracht een derde van de kiezers hun stem uit vóór de verkiezingsdag. De krant verwacht dat dit jaar rond de veertig procent vervroegd stemt.

 

Daarnaast is de peiling belangrijk omdat het de stemming in Ohio weergeeft. Geen enkele republikein is president geworden zonder Ohio aan zich te binden. In Ohio is de werkloosheid - en dus de ontevredenheid - een stuk lager dan het landelijk gemiddelde. Zo is het lastiger om kiezers te werven voor Romney.

 

Romney's campagne kwakkelt, sinds een tape uitlekte waarin de oud-gouverneur zegt zich niet druk te maken over de stem van 47 procent van de Amerikanen, aangezien die volgens hem toch wel op Obama stemmen. Die opmerking is bij veel mensen verkeerd gevallen. In de peilingen is Romney sindsdien gedaald.

 

Toch hoeft de Republikein niet volledig te wanhopen. Volgens Public Policy Polling is het verschil tussen beide kandidaten slechts vier procent. De voorsprong van Obama is te danken aan een negatieve indruk die de kiezers hebben van Romney. Met goede debatoptredens kan de Republikein daarom zijn kansen sterk vergroten. Dat is hoognodig, want de tijd gaat dringen voor Romney. 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.