Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Obama in verdediging over LibiŽ

Jan-Willem Kranendonk op 1 oktober 2012 - Reageren

Barack Obama leek op buitenlands beleid geen kind te krijgen aan Mitt Romney, maar de president is nu in een lastig parket gebracht. De reactie van de president op de aanval op het Amerikaanse consulaat in Libië zorgt voor een aanhoudende stroom kritiek vanuit het Republikeinse kamp. Onder meer John McCain heeft gisteren zijn ongenoegen geuit tegenover CNN over het optreden van president Obama. Voor het eerst in een lange tijd wordt de Democraat weer in de verdediging gedrukt.

 

Woordvoerders van de Amerikaanse president stelden aanvankelijk dat de anti-Islamvideo, die wekenlang de gemoederen in het Midden-Oosten verhitte, de aanleiding was voor de aanval op het consulaat. Volgens John McCain was dat een slap verhaal. “Het was óf moedwillige onwetendheid of falende intelligence om te denken dat mensen naar een spontane demonstratie komen met zware wapens en mortieren”, zei hij in de zondagtalkshow State of the Union.

 

In de ogen van McCain laat dit voorval opnieuw Obama’s “absolute onbekwaamheid en onwetendheid van de realiteit” zien. Hij verweet de president ook dat die geen goed beeld van de situatie in het Midden-Oosten had. “Deze president gelooft niet in Amerikaans exceptionalisme en vertelt alleen maar dat we daar vertrekken. Heb je hem ooit horen praten over een overwinning?” Volgens de Senator uit Arizona is het Amerika’s rol om de leiding te nemen, niet om te volgen. Onder Obama valt het Midden-Oosten uit elkaar, aldus McCain.

 

Eenzelfde geluid liet Paul Ryan horen bij Fox News Sunday, waar hij liet weten een onderzoek van het Congres naar het optreden van de regering in deze zaak te steunen. “Hun reactie was sloom, het was verward en inconsistent”, zei Ryan gisteren.

 

De kop die volgens een aantal Republikeinen moet gaan rollen, is die van Susan Rice, ambassadrice van Amerika bij de Verenigde Naties. Zij was degene die namens de regering op de televisie verscheen en stelde dat de aanval op het consulaat een spontane reactie was op de video Innocence of Muslims. Eind vorige week liet Republikein Peter King, de voorzitter van de Commissie voor Binnenlandse Veiligheid weten dat Rice moet aftreden. Hij gelooft “dat het een grote fout was” van Rice en verweet haar dat ze haast expres het Amerikaanse volk misleid had. McCain verwierp gisteren dit voorstel, omdat zij slechts boodschapper was van het Witte Huis.

 

Ook Democraten verdedigen Rice. John Kerry, die samen met Rice topkandidaat is om Hillary Clinton op te volgen als Secretary of State, liet weten dat er teveel politiek werd gehandeld in dit debat, in plaats van dat men naar de feiten keek. David Plouffe, een belangrijke adviseur van Obama, liet gisteren weten dat er geen sprake was van een mogelijk aftreden van Rice. “Wat ambassadeur Rice en anderen zeiden was gebaseerd op wat onze veiligheidsdiensten vertelden op dat moment.” En David Axelrod, campagnestrateeg van Obama, wees er op dat de regering een verantwoordelijkheid heeft. “Wat we níet nodig hebben, is een president of regering die eerst schiet en later vragen stelt.”

 

Maar voor het eerst in een lange tijd is de Obama-campagne in de verdediging gedrukt. Juist op het moment dat zo belangrijke periode van debatten is aangebroken, komt er een kink in de kabel. Daarom zal Obama blij zijn dat het debat van aanstaande woensdag over binnenlands beleid gaat. De komende dagen zal de aandacht uitgaan naar het eerste presidentiële debat. Daarna is iedereen hopelijk vergeten wat er precies aan de hand was in Libië.

 

Romney heeft daar andere gedachten over. De aandacht mag nu even verslappen, maar het voorval is volgens de Republikeinse campagne exemplarisch voor het optreden van de president in het Midden-Oosten. Het voorval is niet groot genoeg om Obama een forse klap te verkopen. Maar het is wel een opstap om Obama’s beleid aan te vallen. Daarom zal de presidentskandidaat kort na het eerste debat een grote speech geven over buitenlandsbeleid. Daarmee hoopt hij zijn positie te versterken op dit onderwerp, dat in de andere debatten wel aan de orde zal komen.

 

Verschillende adviseurs pleiten ervoor dat Romney all-in gaat op Obama’s buitenlands beleid. Zover wil de Republikein vooralsnog niet gaan. Stuart Stevens, één van zijn belangrijkste adviseurs, is mordicus tegen deze benadering. Volgens hem doet buitenlands beleid de kiezer veel minder dan diens economische situatie. Daarom is Libië voor de Romney-campagne vooralsnog niet meer dan een middel om de president minder geloofwaardig te maken, maar blijft it’s the economy, stupid centraal staan.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.