Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Obama en Romney onder druk voor tweede debat

Jan-Willem Kranendonk op 16 oktober 2012 - Reageren

Vannacht vindt het tweede presidentiële debat plaats in Hempstead, New York (dat u uiteraard via VerkiezingenVS.com volgt). Geen debat tussen Romney en Obama als de vorige keer, maar een town hall debat. Zwevende kiezers mogen hun vragen stellen aan de beide kandidaten. Deze vragen zijn vooraf voorgelegd en goedgekeurd, maar voor Obama en Romney is nog ongewis welke vragen aan hen gesteld gaan worden. Voor beide mannen staat er vanavond veel op het spel. Obama kan zich niet veroorloven nog een slecht debat neer te zetten, voor Romney zijn verwachtingen hooggespannen na het eerste debat van twee weken geleden. Wat kunt u van het debat vannacht verwachten?

 

Gehoor en gevoel

Dat een town hall debat een vak apart is, ondervond George W. Bush in 1992. Hij kijk even op zijn horloge, miste daardoor de clou van de vraag en struikelde vervolgens in zijn antwoord. Extra hard was vervolgens de klap die Bill Clinton uitdeelde door wél goed op de vraag in te gaan en zich empathisch op te stellen.

 

 

Luisteren en gevoel tonen, dat zijn twee dingen die in een town hall debat zeer belangrijk zijn. In een debat met alleen je tegenstander kun je als kandidaat nog wegdraaien bij de vraag en een algemeen antwoord geven, maar vannacht is dat geen optie. Kiezers stellen concrete vragen en verwachten ook concrete antwoorden. Bovendien is daarbij ook een stukje menselijkheid van groot belang. In het getoonde filmpje straalt Bill Clinton uit dat hij de pijn van de vrouw begrijpt, terwijl George Bush vooral in platitudes vervalt en weinig gevoel uitstraalt.

 

Staat van de peilingen

Voor Obama liggen hier kansen. Romney wordt nog altijd beschouwd als de kille saneerder, de harde zakenman en de rijke Republikein die out of touch is met de bevolking. Obama ziet de kiezer als een menselijker persoon. Bovendien scoorde hij in 2008 ook al goed in het town hall debat. De peilingen stabiliseren, Romney’s momentum zwakt af. Voor Obama een uitstekend moment om de strijd weer in zijn voordeel te keren.

 

Toch moet Obama zich niet te vroeg rijk rekenen. Pew Research onderzocht de verwachtingen voor het tweede debat en nog altijd zijn er meer mensen die op een goede prestatie van de president rekenen (41 procent), dan mensen die verwachten dat Romney opnieuw als winnaar uit de strijd zal komen (37 procent). Wel zijn de verschillen veel kleiner geworden. Independents verwachten vooral veel van Romney, 42 om 31 procent. Er zijn in deze peiling daarom ook kansen voor de president, maar hij zal aannemelijk moeten verbeteren ten opzichte van twee weken geleden.

 

Obama gaat voor de vrouwelijke kiezer

Team Obama zet vannacht vooral in op de vrouwelijke kiezer. Dat leek van begin af aan een groep die zich en masse achter Obama ging scharen, maar uit een peiling van Gallup/USA Today kwam gisteren een ander beeld naar voren. In de swing states gaan Obama en Romney gelijk op onder vrouwen. De expert van Obama’s team, Joel Benenson, liet in een persbericht al weten dat de cijfers incorrect zijn, maar de boodschap is duidelijk. Vannacht moet de vrouwelijke kiezer teruggewonnen worden.

 

Mocht abortus aan bod komen, dan zal Obama zeker teruggrijpen op een uitspraak van Romney die hij tegen The Des Moines Register deed vorige week: “Er is geen abortuswetgeving die ik ken en onderdeel van mijn beleid zou worden.” Het legaliseren van abortus wil de Republikein ook terugdraaien, om vervolgens aan staten de mogelijkheid te bieden zelf de beslissen over dit heikele thema. Obama zal proberen hem een hak te zetten op dit punt. Want de vrouwelijke kiezer, dat is mogelijk de basis voor Obama’s herverkiezing in november.

 

Romney moet vooral rustig blijven

Obama zal vannacht vol in de aanval gaan op Romney. De vraag is, hoe hard zullen de aanvallen zijn. Want wordt de president te agressief, dan overspeelt hij zijn hand. Romney moet vannacht hoofdzakelijk rustig blijven en vertrouwen uitstralen. De vorige keer presenteerde als zakenman met capaciteiten als een toekomstig leider van de Verenigde Staten. Die houding is vannacht opnieuw nodig. Aanvallen op Obama zal hij uiteraard plaatsen, bijvoorbeeld over Libië en de staat van de economie, maar vooral is belangrijk dat hij zijn oplossingen concreet maakt naar de burgers toe. Door rust en vertrouwen uit te stralen, kan hij zijn wat kille houding compenseren.

 

Wel moet hij rekenen op vragen over lastige onderwerpen, zoals abortus of zijn 47-procentsuitspraken. Komt Obama er niet mee, dan zal het publiek mogelijk zo’n vraag aan hem voorleggen. Maar Romney is naar verluidt voorbereid op deze vragen. En met het zelfvertrouwen zit het bij hem na het eerste debat wel goed. Vindt hij de balans tussen rust, vertrouwen en gevoel, zal Obama een harde dobber krijgen om Romney echt ruim te verslaan.

 

De debatleider ligt alweer onder vuur

Tot slot, vannacht moet u ook vooral Candy Crowley, de debatleider in de gaten houden. In tegenstelling tot wat afgesproken is, wil zij zich namelijk wel mengen in het debat als kandidaten vragen niet beantwoorden. Dit zorgt reeds voor enige onrust en het is ook maar de vraag of zij dit vannacht nog zal doen. De vice-voorzitter van de Commission on Presidential Debates liet in ieder geval weten dat dit niet de taak is van de debatleider.

 

Dat de debatleider onder vuur komt te liggen, is overigens geen novum in deze verkiezingen. Ook bij eerdere debatten kregen de moderators kritiek. Als Crowley inderdaad gaat doen wat ze gezegd heeft, kandidaten dwingen tot een antwoord, zal de kritiek na afloop alleen maar verder aanzwellen. 

 

Vannacht kunt u het debat vanaf 2:50 op VerkiezingenVS.com volgen door middel van een liveblog en een livestream. Morgenochtend geven we een analyse van het debat.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.