Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Nummer 41 en 43 niet in Cleveland

Riekelt Pasterkamp op 20 juli 2016 - Reageren

Een dominee die Democraten neerzet als 'vijand' en de mogelijke nieuwe first lady die plagiaat pleegt. Niet iedereen wil gezien worden op de Republikeinse conventie in Cleveland.
 

No-show van voormalig leiders

Belangrijkste afwezigen in Cleveland zijn vader en zoon Bush; presidenten nummer 41 en 43. De enige twee nog levende Republikeinse presidenten. Wilden ze niet of zijn ze niet gevraagd? Jeb Bush komt ook niet, evenals Mitt Romney, presidentskandidaat voor de republikeinen in 2012. Nestor en boegbeeld John McCain, presidentskandidaat in 2008, blijft thuis in Arizona. Senator Jeff Flake uit dezelfde zuidelijke staat 'moest per se het gras maaien.'


De gouverneur van Ohio, John Kasich, komt wel naar de stad maar niet naar de conventie. Kasisch was ook in de race voor de nominatie maar gooide het bijltje erbij neer toen hij in mei alleen zijn thuisstaat won. De campagne van Trump zette hij ooit neer als een 'clownshow'. Slechts vier van de 31 Republikeinse gouverneurs voeren het woord tijdens de conventie, waaronder Chris Christie. Hij werd gepasseerd als running mate van Trump, die Mike Pence koos.


Het tekent de ongemakkelijke positie van de Republikeinse partij. Ze willen het Witte Huis veroveren, maar liever niet met Donald Trump als hoofdbewoner. Senatoren als Ted Cruz (Texas) en Joni Ernst (Iowa) spreken zich wel openlijk uit voor de extravagante miljardair. Ernst diende als luitenant-kolonel in Irak en is de enige vrouwelijke veteraan in de Senaat. Ze was pas maandagavond laat aan de beurt toen de zaal al leegliep en de tv-camera's uit waren.

 

Eenheid?
En dan zijn er de incidenten. De zwarte pastor Mark Burns uit South Carolina bad maandagavond tijdens de conventie voor eenheid. Maar zette Hillary Clinton en haar partij weg als de vijand. 'Dat is niet bidden voor eenheid, maar voor verdeeldheid', reageerde geestelijke James Martin via Twitter. En met hem vele anderen.


The Donald en zijn vrouw Melania zaten nog niet in het vliegtuig terug naar New York toen er 'breaking news' was: passages van de speech van Melania zijn letterlijk overgenomen uit de speech die Michelle Obama hield bij de nominatie van haar man Barack Obama in 2008. Trumps campagne reageerde met: 'Wat ze deed was de woorden gebruiken die iedereen gebruikt.' Gouverneur Christie van New Jersey vindt ook dat er niet gesproken kan worden van plagiaat 'omdat 93 procent van de speech compleet anders was'. De gewraakte passages gaan over de waarden die Trump zei te hebben meegekregen van haar ouders en hoe ze die lessen in de praktijk bracht toen ze zelf moeder werd.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.