Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Nieuwe peilingen: Romney pakt landelijk stevig de leiding

Emile Kossen op 18 oktober 2012 - Reageren (1)

Het debat van eergisteren zorgde voor een benodigde portie zelfvertrouwen voor de Democraten, al is dat vooralsnog niet terug te zien in de peilingen; Romney pakt vandaag zelfs zijn grootste voorsprong gedurende de gehele campagne. 

 
Een nieuwe Gallup peiling laat namelijk zien dat Mitt Romney steun krijgt van 51% van de ondervraagden, terwijl 45% Barack Obama zegt te steunen: in de huidige nek-aan-nekrace is een verschil van 6 procent opvallend groot te noemen. Aangezien Romney's peilingresultaten enkel positiever werden de afgelopen tijd lijkt Romney's campagne dus in staat te zijn geweest het momentum dat werd behaald na het eerste debat vast te houden, en Joe Biden's debat prestatie kon daar weinig aan veranderen. Het is nog even afwachten hoe het debat van eergisteren de peilingen precies gaat beïnvloeden, want Gallup voert 'rolling polls' uit, waarin ze elke dag van de week mensen ondervragen en een gemiddelde van de resultaten nemen. Voordat het debat geheel in de peiling verwerkt is duurt het dus nog een paar dagen.

 

De andere peilingen geven soms geheel andere informatie, zowel ABC NEWS als Politico melden namelijk een voorsprong voor Obama. Het grote verschil: Gallup ondervroeg 2700 mensen (dat is erg veel voor een peiling in Amerika) en de resultaten vallen buiten de zogenaamde Margin of Error van 2.0: zelfs als je 2 procentpunten van Romney’s resultaat zou aftrekken heeft hij nog steeds een voorsprong. Andere peilingen ondervroegen minder mensen (dit betekent een grotere kans dat de peiling niet accuraat is, en dus is er een hogere Margin Of Error) en hun resultaten vielen juist binnen de Margin of Error, waardoor die van weinig betekenis zijn. 

Het is zeker interessant om de landelijke peilingen te bekijken, maar op het einde gaat het in de Amerikaanse verkiezingen erom wat de verschillende staten doen, en niet om het land als geheel. Daarom zeggen deze getallen niet direct iets over de uitkomst van de verkiezingen: Obama lijkt in veel belangrijke swing states nog steeds in goede vorm te zijn om een electorale overwinning te pakken. In de belangrijkste swing state Ohio leidt Obama nog steeds met een gemiddelde voorsprong van 2.4 procentpunt. Het is de recente geschiedenis niet voorgekomen dat Republikeinen de verkiezingen wonnen zonder Ohio te winnen, en Ohio is extreem belangrijk voor de herverkiezingstrategie van Obama, en dus zijn alle ogen gericht op de Buckeye State en de 18 kiesmannen die daar te verkrijgen zijn.

 

Toch heeft Romney in veel staten een grote achterstand kunnen omdraaien in een voorsprong of tenminste zijn achterstand kunnen verkleinen. Zo lag Romney twee weken geleden nog 11 procentpunten achter op Obama in Wisconsin, terwijl het verschil nu nog één enkel procentpunt is. Iets soortgelijks heeft plaatsgevonden in New Hampshire, waar Obama en Romney nu evenveel steun kunnen verwachten. In Florida heeft Romney nu de leiding, een staat die zijn campagne niet mag verliezen, net als in Virginia en North Carolina. 

De peilingen laten een nieuw beeld zien, één waarin Mitt Romney veel terrein terugwint op de President, maar waar Obama de voor hem essentiële staten (Ohio, Pennsylvania, Nevada, Michigan) nog steeds in handen heeft. Er kan maar een ding worden geconcludeerd: de race kan niet veel spannender worden dan op dit moment, waar kleine verschuivingen in de beslissende staten.. inderdaad beslissend kunnen zijn.

 

Reactie (1)

Tom op 18 oktober 2012 23:25:

Peilingen zijn net dagkoersen dus we moeten met een korrel zout nemen. Het gaat uiteindelijk om de echte peiling die is op 6 november. Kadidaat die dan  min 270 kiesmannen heeft is re elected of elected president. Het was een national  poll. dat heeft in de vs geen zin want er worden in de 50 staten+DC gestemd. Naar dat soort peilingen kan er gekeken worden. Tevens is deze peiling na het 1e en voor het 2e debat genomen. Daarmee is het sterke optreden voor Obama in het 2e debat niet meegenomen dus het is logisch dat je op dit soort reslutaten krijgt. De stemmers willen ook nog kijken wat voor vlees ze in de kuip hebben . Dus Romney wordt op dit moment gewogen en beoordeeld. door de kiezer. In september zeiden nog veel mensen dat obama niet meer kon verliezen en dat meschien wel landslide in het verschiet lag voor obama.  wat ik verwacht dat het een spannende race blijft en dat we een uitslag kunnen krijgen a la: 1916,1948,1960,1968,1976. Wat wel toevalig 4 van de 5 keer door een democraat gewonnen. Meschien een voorbode?