Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Nieuw rapport over e-mailschandaal is slecht nieuws voor Clinton

Peet van Leeuwen op 26 mei 2016 - Reageren

Hillary Clintons e-mailschandaal staat sinds gisteren weer in het middelpunt van de aandacht. Er werd namelijk een nieuw rapport over de zaak naar buiten gebracht. De inspecteur-generaal publiceerde gisteren zijn conclusies over de problemen rond het gebruik van privé e-mails door de minister van Buitenlandse Zaken.

 

Het rapport

Het rapport concludeerde dat Clinton regels heeft gebroken. Ze had bijvoorbeeld geen toestemming voor het gebruik van een privé server. Daarnaast blijkt uit het rapport dat Clinton ook een wet heeft overtreden. Door niet al haar elektronische communicatie te bewaren en door te geven aan haar opvolger John Kerry, brak ze de wet die het behoud van overheidsinformatie gebied.

 

Zo worden de e-mailproblemen een steeds grotere afleiding voor Clinton. Ze worstelt nu al meer dan een jaar met de kwestie. En het feit dat ze amper meewerkte met het onderzoek is ook in haar nadeel. Het beeld dat door Clintons tegenstanders over haar wordt geschetst lijkt zo bevestigd te worden. Veel Amerikanen zien Clinton als een arrogante leugenaar die denkt boven de wet te staan.

 

Clintons voorgangers, Colin Powell en Condoleezza Rice en haar opvolger John Kerry werkten wel mee aan het onderzoek. Zij zouden volgens het rapport hetzelfde soort fouten hebben gemaakt. Daarnaast blijken de privé-e-mailserver problemen al lange tijd een punt van zorgen bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Maar toen Clinton aantrad zouden de regels zijn verscherpt. En ze zou zijn gewaarschuwd door ict-medewerkers. Deze werden volgens het rapport door de minister genegeerd.

 

Clintons steun

Volgens veel Democraten valt Clinton weinig te verwijten. Senator Barbara Boxer stelt bijvoorbeeld dat elke minister van Buitenlandse Zaken dezelfde fouten heeft gemaakt. En dat: “geen van de ministers sinds Powell de regels omtrent het bewaren van elektronische communicatie heeft opgevolgd.”

 

Afgevaardigde Adam Schiff wil dat er lessen worden geleerd uit het rapport. “Het heeft geen zin om Clinton hier op aan te vallen, het Congres moet juist actie gaan ondernemen om dit systematische probleem in de toekomst te voorkomen,” aldus Schiff.

 

Wat zijn de gevolgen?

Het rapport, in combinatie met een lopend FBI onderzoek, gaan    in de aankomende maanden een belangrijke rol spelen bij de verkiezingen. Het onderzoek is een zware klap voor Clintons reputatie en de Republikeinen zien een kans om Clinton zwart te maken.

 

Daarnaast is het een goede gelegenheid om de kandidate af te leiden van haar campagne. Volgens Reince Priebus is het rapport een bewijs dat Clinton al jaren systematisch liegt. En gisteren betitelden de Republikeinen de kwestie als: “het meest recente hoofdstuk in de lange saga van Clintons slechte kritische vermogen.”

De Republikeinen en andere critici zien zich in hun mening gesterkt doordat de inspecteur-generaal benoemd is door president Obama. Het verslag is daarom niet enkel zwartmakerij of een persoonlijke aanval, maar gedaan door een duidelijk onafhankelijke onderzoeker zonder politieke agenda.

 

Verdedigen

Het lijkt erop dat Clinton zich zal moeten gaan verdedigen tegen vele aanvallen over het e-mailschandaal in de aankomende maanden. Trump heeft al aangegeven de zaak vaak te zullen ophalen tijdens de algemene verkiezingen. En de problemen kunnen nog groter worden. De FBI is namelijk nog bezig met een onderzoek over de inhoud van enkele e-mails die Clinton stuurde als minister. Ze wordt ervan verdacht staatsgeheimen te hebben vermeld in enkele van haar e-mails. Maar deze zaak is nog niet afgerond en er worden nog geen resultaten verwacht binnen een korte periode. Clinton heeft wel toegezegd aan dit onderzoek mee te zullen werken.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.