Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Nevada schijnt licht op toekomst Republikeinse Partij

Johran Willegers op 2 april 2016 - Reageren

Het is vanaf de kenmerkende witte bogen aan de voorkant van het Boulder Theatre een kwartiertje rijden naar de befaamde Hoover Dam. Boulder City telt ongeveer 15 duizend inwoners en is in de jaren 30 ontworpen door de Friese architect Saco Rienk de Boer om de arbeiders te huisvesten die aan een van moeilijkste uitdagingen van hun tijd begonnen, het bouwen van de Hoover Dam. Ruim tachtig jaar later staan de Republikeinen hier ook voor een grote uitdaging die de verkiezingen van 2016 en de toekomst van hun partij gaat duiden.

 

Boulder City en de wijde omgeving vallen in het derde kiesdistrict van de staat. Daarin komt de zetel vrij van de populaire Republikeinse Afgevaardigde Joe Heck. De ogen van zijn partij zijn op hem gericht voor een nieuwe grote kans. Hij is kandidaat voor de Senaatsrace in Nevada. Omdat de Democratische Senaatsleider Harry Reid een punt zet achter zijn politieke carrière komt zijn ambt in Nevada vrij. De Republikeinen zien hun kans schoon om deze zetel aan hun kant te krijgen.

 

Meer dan 30 procent van de staat is latino, waarmee de vraag rijst: kunnen blanke Republikeinen voldoende steun winnen onder de latino-bevolking, zelfs tegenover een Democraat met een latino achtergrond. Een vraag die voortkomt uit een trend in de Amerikaanse politiek die Republikeinen te lang hebben onderschat. De groep latino's groeit, wordt mondiger, meer geïntegreerd en politiek actiever. Daarmee zijn de ogen van de Republikeinse partij sterk gericht op Nevada in deze verkiezing. Het doel is niet alleen om een extra stem in de Senaat te krijgen, maar ook om lessen te trekken hoe deze belangrijk kiezersgroep in de toekomst bereikt wordt.

 

Heck is arts, een voormalige brigade-generaal en gooide sinds 2012 hoge ogen als Congreslid na twee termijnen in de Senaat van Nevada. Zijn opponent voor Reid’s zetel is Catherine Cortez Masto, mogelijk de eerste vrouwelijke hispanic die senator wordt. Ze stond aan het hoofd van Justitie in Nevada, krijgt de steun van de invloedrijke Reid, maar heeft verder weinig politieke ervaring. In de laatste peilingen lopen Cortez Masto en Heck nek-aan-nek. Heck heeft veel support, onder andere van de puissant rijke Koch broers die reeds een campagnevideo publiceerden.

 

 

Nevada is een cruciale testcase voor de Republikeinse partij. Het is een race die nodig is om de verkiezingen in 2016, maar zeker voor de toekomst te kunnen begrijpen. Republikeinen worstelen met oplossingen om de hispanics aan te spreken. Als Heck daar in slaagt, biedt hij zijn partij misschien het fundament voor een meerjarige strategie. Uiteindelijk ligt de sleutel bij de kiezer van Nevada. Niet alleen in het kleine Boulder City, maar ook in het grote Las Vegas, waar Heck de steun van de burgemeester al op zak heeft.

 

De achterliggende trends van Nevada’s senatorverkiezing voeren de geïnteresseerden mee naar beslissende momenten om in de gaten te houden. De staat zal ongeacht de uitslag met deze verkiezing het licht laten schijnen op één van de belangrijkste trends die de Amerikaanse politiek vormt: in hoeverre zijn de Republikeinen voorbereid op de veranderende samenleving en het voeren van politiek die toekomstbestendig is. Bestaan de moed, het inzicht en karakter om de inherente keuzes te maken een pad van bestuur naar ondergang te voorkomen. 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.