Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

De lessen van Nevada en South Carolina

Suzanne Leppen op 21 februari 2016 - Reageren

Er waren geen grote verrassingen in de uitslagen van de voorverkiezingen van gisteren. Precies volgens de voorspellingen van de peilingen heeft Clinton de Democratische caucus in Nevada gewonnen met een kleine voorsprong op Sanders, en werd Trump de overtuigende winnaar bij de Republikeinen in South Carolina. Ook de spannende strijd om de tweede plek tussen Rubio en Cruz (nipt gewonnen door Rubio) en de terugtrekking van Jeb Bush na zijn vierde plek zagen velen al aankomen. Wat betekenen deze voorspelde uitslagen voor de stand van zaken?

 

Clinton en Sanders beiden tevreden

Hoewel Clinton in de peilingen nog een kleine voorsprong had op haar rivaal, zal ze toch niet helemaal gerust zijn geweest op een overwinning. Na de grote overwinning voor Sanders in New Hampshire en zijn aanhoudende stijging in zowel de landelijke peilingen als die van Nevada, was de Clinton campagne de afgelopen dagen al druk bezig om de verwachtingen te temperen. Hoewel er natuurlijk gehoopt werd op een grotere overwinning zullen Clinton en haar team allang blij zijn dat ze de winst hebben binnen gesleept waardoor ze weer wat momentum krijgt.

 

Toch is ook Bernie Sanders tevreden met zijn resultaat. Waar hij een paar weken terug nog kansloos werd geacht in de Silver State heeft hij er uiteindelijk toch een spannende strijd van weten te maken en laten zien dat hij niet alleen goed kan scoren bij blanke liberalen.

 

Belang van de minderheden

Voor Sanders, senator van een overwegend blanke staat, was Nevada de eerste test om te zien of hij ook minderheden voor zich kan winnen. Het resultaat: Sanders won de stem van de Latino’s met acht procent verschil, maar de Afro-Amerikaanse kiezers bleven massaal achter Clinton staan (76 om 22 procent).

 

De uitslag geeft het Clinton kamp hoop op overtuigende overwinningen in South Carolina en Super Tuesday-staten als Alabama, Georgia, Texas, Arkansas en Virginia met grote groepen Afro-Amerikanen. Nu Sanders bewezen heeft dat hij de Latino’s voor zich kan winnen zal dit waarschijnlijk positieve gevolgen hebben voor zijn kansen in onder andere Colorado, Arizona, New Mexico en Californië.

 

Trump blijft duidelijke koploper

Met een voorsprong van tien procentpunten op de nummers twee en drie boekte de exentrieke miljardair in South Carolina zijn tweede overtuigende winst op rij. Hij is de enige kandidaat die in alle drie de voorverkiezingen in de top twee is geëindigd en hij blijft ruim aan de leiding staan in de landelijke peilingen. Historisch gezien is een overwinning in South Carolina ook van groot belang aangezien de Republikeinse kandidaat die daar gekozen wordt, bijna altijd de uiteindelijke nominatie van zijn partij binnensleept.

 

Strijd om alternatief voor Trump

Het enige wat Trump nog lijkt te kunnen stoppen is als zijn tegenstanders zich verenigen achter één andere kandidaat, maar zowel de kiezers als het establishment zijn het er nog niet over eens wie dit moet worden. Rubio en Cruz willen allebei graag de alternatieve kandidaat worden en waren in South Carolina in een spannende strijd verwikkeld om de tweede plek.

 

Hoewel Rubio maar zo’n duizend stemmen meer behaalde zal voor hem de overwinning groter voelen. Na zijn teleurstellende vijfde plaats in New Hampshire boekt hij hier zijn beste resultaat tot nu toe waardoor hij weer wat van zijn momentum terugwint. Cruz daarentegen zal, ondanks zijn gegroeide steun ten opzichte van New Hampshire, teleurgesteld zijn dat de meerderheid van de evangelicalen voor Trump heeft gestemd, terwijl Cruz in zijn campagne veel meer aandacht besteedt aan zijn geloof en overtuigingen. In Iowa won hij deze groep nog overtuigend.

 

Ook heeft Rubio waarschijnlijk meer voordeel van de terugtrekking van Bush. Hoewel Bush duidelijk niet veel kiezers achter zich had staan stond hij wel op de tweede plek qua steunbetuigingen en had hij een Super PAC met veel geld. Een groot deel hiervan zal waarschijnlijk nu overlopen naar Rubio, die veel populairder is dan Cruz (en Trump) bij het establishment.

 

De volgende voorverkiezingen

De verwachtingen voor de Republikeinse caucus in Nevada zijn dat Trump weer (ruim) eerste zal eindigen en dat Rubio tweede zal worden met een grotere voorsprong op Cruz. Bij de Democraten lijkt Clinton in South Carolina voorlopig af te stevenen op eindelijk een echt grote overwinning, maar Sanders heeft al eerder bewezen dat hij het op het laatste moment toch nog spannend kan maken.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.