Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Na 8 november: de belangrijkste kwesties in een mogelijk Clinton presidentschap

Feike Kuipers op 31 oktober 2016 - Reageren (2)

Dat Clinton president gaat worden staat bijna wel vast. Over wat voor een president Clinton gaat worden is meer onzekerheid. De verwachting is dat Clinton een aantal thema’s die als belangrijk voor de het land en de Democratische Partij zijn aangemerkt zal gaan proberen uit te voeren.

 

Waar Trump bekend staat om zijn platitudes en onduidelijkheid qua het beleid dat hij wil gaan nastreven is Clinton een stuk duidelijk. Clinton heeft over de loop van de verkiezingen meerdere grote plannen gepresenteerd over kwesties die volgens haar opgelost moeten gaan worden. Het probleem van Clinton is echter dat niet iedereen er van overtuigd is dat ze die plannen ook echt zal gaan uitvoeren. Zoals ze dat zo mooi noemen: Clinton is pragmatisch. Dit betekent in de praktijk dat ze zal gaan doen wat handig en mogelijk is. En dit hoeven niet direct de kwesties te zijn waar ze zich nu over uitspreekt.

 

Het beste voorbeeld van een pragmatisch beleid is haar man, president Bill Clinton. Hij voerde campagne als een progressieve kandidaat, maar eenmaal president kwam hij met zijn “Third Way” strategie op de proppen en voerde hij een centristisch beleid. Het strijden voor ideologische overtuigingen en verkiezingsbeloftes was er niet echt bij. Dit betekent niet dat het Clinton II tijdperk het zelfde zal zijn, maar het zou zomaar kunnen.

 

Afgaande op haar campagne en de kwesties die Clinton vaak aanhaalt als essentiële hervormingen zijn het belastingsysteem, immigratie en handelsbetrekkingen.

 

Het belastingsysteem

De economische ongelijkheid in Amerika is zeker na de stromachtige campagne van Bernie Sanders een kwestie waar Clinton bijna niet omheen kan. De concentratie van inkomen en welvaart begint zo scheef te worden dat zelfs economen zich zorgen maken. In navolging van Sanders heeft Clinton tijdens haar campagne meerdere malen aangegeven dat het tijdperk van trickle-down-economics en belastingverlagingen voor de rijken wat haar betreft over is. De belastingverlagingen van Bush zijn onderhand bijna allemaal verlopen en de belastingen voor de hoge inkomens zijn nu hoger dan ze in decennia zijn geweest. Volgens Clinton zijn meer belastingverhogingen echter de beste optie om het tekort te dichten en de economische ongelijkheid aan te pakken. Met de nieuwe inkomsten kan de federale staat programma’s financieren die ten goede komen aan de lagere inkomens. Of het Congres zit te wachten op een belastingverhoging is nog maar de vraag. Weinig politici staan te springen om hier voor te stemmen.

 

Immigratie

Het hervormen van het immigratiesysteem is een andere kwestie waar Clinton bijna niet omheen kan. Deze kwestie moet zowel worden opgelost omdat het anders een te groot probleem begint te worden én omdat Clinton zich er heel goed bewust van zal zijn met welke steun ze president zal worden. Als de Democraten de steun van de minderheidsgroepen willen behouden, zullen ze heel hard hun best moeten doen om de illegale immigranten een mogelijkheid tot burgerschap aan te bieden. Dit hoeft geen weggevertje te zijn, maar er moeten wel stappen gezet worden. Als er over vier jaar nog steeds niets aan deze kwestie is gedaan zou de steun van deze groeiende groep supporters wel eens minder overtuigend kunnen zijn.

 

Internationale handel

Onder druk van Senator Sanders heeft Clinton zich tegen nieuwe handelsverdragen als het TPP uitgesproken. Eerder noemde Clinton dit verdrag nog de “gouden standaard”, maar nu probeert ze een ieder er van te overtuigen dat ze straks als president nog steeds tegen zal zijn. Om hier niet mee geconfronteerd te worden zal ze hopen dat Obama de verdragen er nog snel door krijgt, maar de kans hierop slinkt met de dag. Het is ook de vraag of Clinton als president hard zal optreden tegen landen als China, die steeds meer producten op de Amerikaanse markt dumpen. Qua impact zal dit beleid niet heel belangrijk zijn, maar het gaat wederom vooral om de positionering van de Democratische Partij. Trump heeft nu al veel succes met zijn verhaal over hoe verdragen als NAFTA de positie van Amerikaanse arbeiders heeft ondermijnd. Als Clinton zich niet juist positioneert is de Democratische Partij over vier jaar kwetsbaar voor een nog economisch populistischere Republikeinse kandidaat dan Trump.

Reacties (2)

Hans op 31 oktober 2016 19:21:

Hoe laat starten de verkiezingen NL tijd en hoe zijn ze te volgen? hoe laat denkt men dat de uitslag bekend is , NL tijd 

 

Feike Kuipers op 1 november 2016 15:02:

Ze volgen is niet al te lastig, de NPO en CNN zullen alles uitzenden. Qua tijden wordt het zo rond drie uur 's nachts meestal spannender.

 

Hier is het tijdsschema van 2012:

 

http://uselectionatlas.org/INFORMATION/ARTICLES/ElectionNight2012/pe2012elecnighttime.php

 

Tijden zijn volgens mij in EST, dus +6 uur voor ons.