Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Mogelijke kandidaat 2016 Jindal: Republikeinse Partij moet boodschap veranderen

Jan-Willem Kranendonk op 13 november 2012 - Reageren

“We moeten stoppen om de dwaze partij te zijn”, zei Bobby Jindal in een interview met POLITICO. De jonge gouverneur van Louisiana maakt zich zorgen over de toekomst van de Republikeinse Partij. “We moeten zorgen dat we niet de partij zijn van de grote bedrijven, grote banken (…) en niet de partij zijn die de rijken beschermt zodat zij hun speelgoed kunnen behouden”, stelt Jindal.

 

Jindal neemt geen blad voor zijn mond als het gaat over de koers van zijn partij. Volgens hem is de Republikeinse Partij naar buiten toe te simplistisch en moet ze meer vertrouwen op de intelligentie van de Amerikaanse kiezer. De afgelopen tijd hebben politici teveel bizarre uitspraken gedaan. “Het wordt niet de laatste keer dat iemand iets doms zeg in onze partij, maar het kan niet meer getolereerd worden. We hebben ook genoeg gehad van dit simplistische conservatisme.”

 

De partij kan het zich ook niet meer veroorloven om kiezers van zich af te stoten. Daarom is het volgens Jindal nodig om de – inmiddels beroemde – 47 procent van Romney bij de partij te trekken. De gouverneur van Louisiana is overigens zelf ook geen onbeschreven blad als het om minder succesvolle mediaoptredens gaat, maar de uitspraak van Romney is uiteraard enkele graadjes erger.

 

De Republikeinse Partij moet geen afstand nemen van de conservatieve standpunten, vindt Jindal, maar die wel anders presenteren. Over thema’s als abortus en het homohuwelijk moet een mildere toon worden aangeslagen. Ook is de profilering als ‘anti-Obama’ verkeerd volgens Jindal. “Je kunt niet iets met niets verslaan. We moeten een partij van oplossingen zijn, niet van bumpersticker oplossingen, maar van duidelijke beleidsoplossingen.”

 

De talentvolle politicus met Indiase voorouders is een rijzende ster in de Republikeinse Partij. Op 36-jarige leeftijd werd Jindal reeds gouverneur van Louisiana, waar hij inmiddels bezig is aan zijn tweede termijn. Vanaf deze week is hij de voorzitter van de Republican Govenors Association. Gedurende de campagne liet hij zich gelden door eerst Rick Perry te steunen en zich later achter Mitt Romney te scharen, voor wie hij ook meermaals campagne voerde. Jindals naam komt voor op veel lijstjes om in 2016 mee te doen aan de voorverkiezingen. Hij zal dan ieder geval zijn handen vrij hebben, in 2015 neemt hij afscheid van zijn gouverneurschap.

 

Lees het volledige interview met Jindal op POLITICO.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.