Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Michelle Obama en de rol van vrouwen in de Amerikaanse verkiezingen

Daniel Leseman op 14 oktober 2016 - Reageren

In een emotionele speech reageerde Michelle Obama gisteren op de tape uit 2005 van Donald Trump, en zacht gezegd was Michelle not amused. Hoewel het nog maar enkele weken duurt voordat Michelle First Lady af is, heeft ze nog steeds een enorme rol in de huidige verkiezingen. Wat is de rol van Michelle Obama? En hoe sterk is de rol van vrouwen in de huidige Amerikaanse verkiezingen? 

 

Michelle Obama's rol in verkiezingen

Michelle Obama heeft in haar speech keihard uitgehaald naar Donald Trump. Ze reageerde op de uitspraken van Trump, waarin hij zei dat hij vrouwen in hun geslachtsdelen kon grijpen en ermee weg kon komen. “Ik voel het persoonlijk en ik weet dat vele van jullie het net zo voelen, vooral de vrouwen. De schandelijke opmerkingen over onze lichamen. De minachting over onze ambities en ons intellect, het geloof dat je alles kunt doen met een vrouw. Het is wreed, het is angstaanjagend, en de waarheid is: het doet me pijn.’’ Michelle Obama laat hiermee zien dat ze zich actief mengt in de huidige verkiezingen. Dit deed ze ook bij de Democratische conventie. Mede door haar sterke speech verdwenen de problemen voorafgaand aan de conventie als sneeuw voor de zon.

 

Michelle Obama geniet van een enorme populariteit onder het Amerikaanse volk. Ze is niet alleen populairder dan de huidige presidentskandidaten, maar ook populairder dan hun echtgenoten, Melania Trump en Bill Clinton. Michelle wordt door veel Amerikaanse kiezers gezien als warm en betrouwbaar, terwijl Hillary Clinton aan de andere kant wordt gezien als kil en leugenachtig.  Voor de Clinton campagne is de steun van Michelle Obama daarom een welkome versterking.

 

Naar verwachting zal Trump niet gaan reageren op de speech van Michelle. Michelle’s identiteit als een zwarte vrouw met twee dochters, waarvan een nog op de middelbare school, zorgt voor afschrikking voor potentiële politieke aanvallen.  “Ik kan geen betere manier voor Donald Trump bedenken om meer stemmen te verliezen dan door de First lady aan te vallen,’’ zei Eric Schultz, de manager perszaken van het Witte Huis.

 

Rol van vrouwen in verkiezingen

De kloof tussen de twee geslachten is in deze verkiezingen enorm. Gemiddeld gezien leidt Trump onder mannen met een marge van vijf procent, terwijl Clinton met een marge van vijftien procent leidt onder vrouwen. Ter illustratie: Als er alleen vrouwen zouden stemmen deze verkiezingen, dan zou Clinton naar verwachting winnen met 458(!) tegenover 80 kiesmannen. Indien er alleen mannen zouden stemmen zou Trump met 350 tegenover 180 kiesmannen met de winst ervandoor gaan. Er zijn in totaal 270 kiesmannen nodig om de verkiezing te winnen.

 

Door Trumps immense onpopulariteit bij vrouwen en Clintons grote voorsprong bij vrouwen lijkt het erop dat vrouwen deze verkiezingen gaan beslissen. Polling analist Nate Silver schreef recent: “Het is eerlijk om te stellen dat, als Trump de verkiezing verliest, het komt omdat vrouwen tegen hem hebben gestemd.’’

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.