Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Media bias in de VS: kranten die kandidaten steunen

Jasper Maassen op 16 april 2016 - Reageren

Door interne correspondentie is gisteren aan het licht gekomen dat er binnen Facebook gesproken wordt over hoe het sociale netwerk de verkiezingen kan beïnvloeden, en dan met name ten koste van Donald Trump. Nog voordat hier enorme ophef over kon ontstaan kwam Facebook al met een verklaring, waarin uitgesproken werd dat het bedrijf van Mark Zuckerberg neutraal blijft in de verkiezingsrace en dat iedere kandidaat welkom is op het netwerk. Opvallend, want van de media wordt helemaal geen onpartijdigheid geëist.

 

Media endorsements

Tijdens de Amerikaanse verkiezingen is het zeer gebruikelijk dat kranten en andere media hun steun uitspreken voor één of meerdere kandidaten. Zo is het algemeen bekend dat Fox News aan de Republikeinse zijde staat, terwijl MSNBC meer links-georiënteerd is. Kranten spreken vaak een heuse endorsement uit voor een kandidaat. In Nederland wordt dit verschijnsel vaak met verwondering bekeken. De grote kranten hier spreken tot op zekere hoogte een bepaald ideologisch publiek aan, maar een openlijke steunbetuiging aan een bepaalde politieke partij zal niet gauw voorkomen.

 

In de VS zijn het met name de regionale kranten die steun uitspreken voor een kandidaat. Kranten op staatsniveau leggen over het algemeen nadruk op wat de kandidaat voor hun staat kan betekenen en verbinden daar een endorsement aan. Nationale kranten blijven vaker afzijdig in dit proces. Op Wikipedia is een lijst te vinden van de steun die iedere kandidaat van kranten heeft mogen ontvangen.

 

New York Times

Opvallende grote naam in die lijst is de New York Times, die zowel Hillary Clinton als John Kasich steunt. In de praktijk valt hier niet zo veel van te merken. Of toch? De linkse nieuwswebsite Salon en de links-leunende mediawaakhond FAIR hebben gedocumenteerd hoe de grote media met name Bernie Sanders lijken te negeren. Zo krijgt hij 23 keer minder media-aandacht dan Trump, ondanks een grotere populariteit. Salon meldt daarnaast dat de Times poositieve artikelen over Sanders herschrijft, om ze negatiever te laten lijken. Technisch gezien staan er geen onwaarheden in, maar de verandering van toon laat de senator minder succesvol lijken dan hij daadwerkelijk was.

 

Washington Post: neutraal, maar eigenlijk niet

De Times mag dan wel negatiever schrijven, ze hebben in ieder geval openlijk hun steun uitgesproken voor Clinton. De Washington Post heeft dat niet gedaan, maar steekt niet onder stoelen of banken dat ook voor hen Clinton de beste kandidaat is. De WaPo publiceert namelijk al maanden op de dag van voorverkiezingen negatieve artikelen over Sanders. In die artikelen wordt bijvoorbeeld aangegeven dat de race al beslecht is en dat het mathematisch onmogelijk is voor Sanders om Clinton nog in te halen – terwijl dat juist theoretisch nog zeker mogelijk is.

 

Het dieptepunt van deze bias kwam op 6 en 7 maart. Toen lukte het de WaPo om in 16 uur tijd, 16 negatieve artikelen over Sanders te plaatsen. Het was de avond van het debat in Flint, Michigan, de staat waar op 8 maart voorverkiezingen waren. Een dag later kwam de Post met een bericht dat het nu 16 positieve artikelen in 16 uur had geplaatst. De redenering dat het dus wel meevalt met de bias van de krant is echter zwak. De positieve artikelen waren grotendeels analyses van gebeurtenissen, zoals Sanders’ winst in Michigan. De negatieve artikelen waren echter veel subjectiever en bedoeld om kiezers te beïnvloeden. De koers van de Washington Post roept in linkse kringen veel kritiek op, temeer omdat de krant geen endorsement heeft uitgesproken.

 

Geen steun? Blijf dan neutraal

Gezien de acceptatie van steunbetuigingen van media zou Facebook zich geen zorgen hoeven maken over het steunen van een bepaalde kandidaat. Aangezien ze dit niet van plan zijn, is het inderdaad verstandiger om volledig neutraal te blijven. De kritiek die een “neutrale” krant krijgt is immers harder dan die voor een krant die partij kiest.

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.