Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Marco-mentum: Hoe Marco Rubio een Republikeinse kanshebber werd

Dynph ten Haaf op 3 februari 2016 - Reageren

Een van de grote verrassingen van de voorverkiezing in Iowa op maandag was het resultaat dat de Republikeinse Florida senator Marco Rubio boekte. Met 23 procent van de stemmen eindigde hij als sterke derde vlak achter Donald Trump en ver voor zijn tegenstanders Jeb Bush, John Kasich en Chris Christie. Het onverwachte Marco-mentum dat Iowa opleverde, stemt de Republikeinse partij hoopvol, terwijl in de andere campagnes op het middenveld de messen geslepen worden.

 

Partij-verzoener

Het sterke resultaat dat Rubio behaalde in Iowa leidt tot veel steun vanuit de Republikeinse partij. Rubio is volgens veel Republikeinen een goede kandidaat om tegenwicht bieden tegen zowel conservatievere koplopers als Donald Trump en Ted Cruz. Maar ook tegen de uiteindelijke Democratische presidentskandidaat. De partij probeert te focussen op het momentum dat Rubio in Iowa heeft gecreëerd. Veel Republikeinen zien Rubio na Iowa als de kandidaat die hun hevig verdeelde partij te verenigen.

 

Zij proberen een aantal van zijn slechter presenterende tegenstanders ervan te overtuigen zich terug te trekken uit de race, om die minder gefragmenteerd en meer gecentreerd te maken. Alhoewel menig Republikein de toegevoegde waarde van Rubio wel ziet, willen ze niet te snel hun kaarten op tafel gooien. Zij wachten waarschijnlijk zeker nog tot na de voorverkiezing in New Hampshire volgende week, voordat ze hun definitieve steun uitspreken.

 

 

 

Middenveld

Rubio’s momentum zorgt vooral voor problemen in het kamp van Bush, Christie, en Kasich, de overgebleven spelers op het middenveld. Zij vrezen dat veel van hun politieke en financiële supporters naar Rubio’s campagne zullen uitwijken na zijn opmerkelijke resultaat in Iowa. De andere campagnes voelen de hete adem van Rubio in hun nek, campagnes waarvan de toekomst steeds onzekerder wordt naarmate prestaties uitblijven.

 

Om hun eigen campagnes te redden zullen Bush, Kasich en Christie een manier moeten vinden om die van Rubio te schaden en een goed resultaat te behalen in New Hampshire. Rubio moet momenteel het hoofd zien te bieden aan deze drie andere kandidaten, die hem op alle mogelijke vlakken aan proberen te vallen. Toch zijn de strategieën die zijn tegenstanders tot dusver gebruikt hebben om hem in diskrediet te brengen weinig succesvol. Ondanks commentaar op zijn relatieve onervarenheid, en het hem betichten van het zijn van een flip-flopper op het gebied van immigratie, heeft dit weinig impact gehad op zijn populariteit.

 

New Hampshire: nieuw momentum

Ondertussen is ook Rubio bezig met het op scherp stellen van zijn campagne. Een dag na de Iowa caucus arriveerde Rubio dinsdagochtend vroeg in New Hampshire, het startsein voor een week intensief campagnevoeren voor de eerstvolgende primary. Rubio’s strategie in New Hampshire is met name gefocust op het bereiken van kiezers. Duizenden vrijwilligers proberen via grassroots inspanningen zoals langs de deuren gaan en telefoontjes plegen potentiële kiezers ervan te overtuigen op Rubio te stemmen. Daarnaast is zijn campagne sterk gericht op het verwerven van financiële donaties en slijpt ook Rubio de messen met harde aanvallen op zijn tegenstanders.

 

Ondanks de inspanningen zal New Hampshire geen gemakkelijke race worden voor Rubio. Hij heeft moeite met het wegnemen van aandacht voor Ted Cruz, op dit moment zijn belangrijkste rivaal, en heeft in tegenstelling tot tegenstanders Bush, Kasich en Christie relatief weinig tijd doorgebracht in de staat. Historisch gezien stemmen kiezers in New Hampshire vaak op kandidaten die veel tijd en energie in hun staat steken, en het zal voor Rubio dus belangrijk zijn deze laatste week te laten zien dat hij om New Hampshire geeft. 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.