Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Marco Rubio weet het tij te keren - maar is hij op tijd?

Paul Buckley op 27 februari 2016 - Reageren

Marco Rubio heeft onverwacht een goede week beleefd. De senator van Florida bevond zich na een slecht resultaat in New Hampshire in zwaar weer, maar deze week lijkt hij dat achter zich te hebben gelaten. Hij heeft een goed debat geleverd en de directe aanval op Trump geopend. Ook is een van zijn belangrijkste concurrenten afgevallen. 

 

Establishment

Tot nu toe leken er twee wedlopen bezig te zijn in het Republikeinse kamp: een voor de kandidaat van de establishment, en een van de anti-establishment. Voor de laatste rol zijn Ted Cruz en Donald Trump tegen elkaar aan het opboxen. Voor de positie van establishmentkandidaat waren er meer gegadigden: John Kasich, Marco Rubio en Jeb Bush streden allemaal voor de stemmen van de traditionele Republikein. Vorige week heeft Jeb na erbarmelijke resultaten echter de race opgegeven, waardoor Rubio's kansen om de stemmen van de establishmentgerichte kiezers binnen te halen sterk vergroot zijn. Bovendien heeft zijn Super PAC de laatste week zo'n 20 miljoen dollar binnengehaald

 

Debat

Rubio heeft gebruik gemaakt van deze mogelijkheid door de rechtstreekse aanval op de anti-establishment te openen, met name op Trump. Bij het CNN debat van afgelopen donderdag ging hij vanaf de eerste minuut de strijd aan met Trump. Hij verweet The Donald leugens, het inhuren van buitenlanders in plaats van Amerikanen en politieke labiliteit. Hij haalde zelfs aan dat Trump alleen maar hetzelfde zegt (“iedereen is dom, wij gaan winnen, wij gaan winnen”), – een ironische verwijzing naar Rubio's eigen tekortkoming bij het debat in New Hampshire.

Met een kalme glimlach probeerde Rubio aan het publiek te laten zien dat hij niet onder de indruk was van Trumps luidruchtigheid. John Kasich probeerde te laten zien dat hij meer volwassen was dan zijn concurrenten, maar kwam daardoor weinig aan bod. Dat gold ook voor Ben Carson, die op een gegeven moment zelfs vroeg of de andere kandidaten hem misschien aan konden vallen. 

 

Resultaten

In de Republikeinse voorverkiezingen van deze week – South Carolina op 20 februari, en Nevada op 23 februari – werd Rubio met bijna een kwart van de stemmen tweede, steeds vlak boven Cruz. Na Trump (82) en Cruz (17) heeft Rubio met 16 delegates op dit moment de meeste delegates binnen. Kasich volgt met 6. Carson is hekkensluiter met 4 delegates. Het doel van zijn fanatieke aanval op Trump drukte Rubio helder uit in zijn slotpleidooi. Hij riep de Republikeinse stemmers na te denken over de identiteit van hun partij en hun keuzes te beperken, om zo de gekkigheid van deze voorverkiezingen te beeindigen. 

Zijn pleidooi tot vereniging was gericht aan iedereen die niet wil dat Trump het nieuwe gezicht wordt van de uit elkaar vallende Republikeinse partij. Als Rubio nu de donors en zwevende conservatieve kiezers over de lijn kan trekken, maakt hij kans om op Super Tuesday een goede inhaalslag te maken en als establishmentkandidaat uit de bus te komen. Daarvoor is zowel belangrijk dat hij vóór Cruz eindigt in de meeste staten, als dat de voorsprong van Trump niet te groot zal zijn. Bij een te grote overwinning van laatstgenoemde zal het behalen van de nominatie door Trump door sommigen als onafwendbaar worden gezien. 

 

Concurrentie

Toch is hij nog niet van zijn concurrentie af: Kasich en Cruz hebben het nog niet opgegeven. In sommige staten staat Cruz op dit moment zelfs nog voor en Rubio heeft weinig tijd om momentum op te bouwen. Dinsdag is Super Tuesday al, en gaan Republikeinse kiezers in 14 staten naar de stembus. Florida, Rubio's thuisstaat, volgt pas twee weken later, en net als Kasich staat Rubio volgens de peilingen in zijn thuisstaat achter op Trump. In een laatste steek heeft gouverneur Chris Christie, bekend van zijn kamikaze-aanval op Rubio tijdens het debat in New Hampshire, ook nog eens zijn steun voor Trump uitgesproken. 

Zelfs als Rubio de steun van de Republikeinse establishment krijgt, is het nog maar de vraag of hij Trump voldoende verweer kan bieden. Desondanks lijkt de 44-jarige senator sinds deze week weer de favoriet van de establishment te zijn.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.