Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Maakt Mitt Romney nog kans?

Jan-Willem Kranendonk op 25 september 2012 - Reageren (1)

Over zes weken gaat de Amerikaanse bevolking naar de stembus. Tot die tijd blijft de race spannend en zullen zowel Barack Obama als Mitt Romney hun uiterste best moeten doen om met een klein verschil de verkiezingen te winnen… Dat was het gehoopte verloop van de verkiezingen. Meer en meer klinkt echter dat Obama in een zetel zit en Romney’s kansen haast minimaal zijn. Heeft Mitt Romney nog wel een serieuze kans om de verkiezingen te winnen? Een analyse.

 

De harde cijfers zijn weinig verheffend voor de Republikein. In een uitgebreid artikel legt peilingexpert Nate Silver van FiveThirthyEight uit dat de kandidaat die eind september voorstaat in de peilingen, doorgaans ook degene is die de meeste stemmen krijgt bij de eindafrekening. Barack Obama heeft op dit moment een voorsprong van 3,3 procent in Silvers voorspellingsmodel en heeft daarmee maarliefst 77,7 procent kans om de verkiezingen te winnen. Bovendien heeft Obama een voorsprong in haast alle swing states volgens RealClearPolitics en zijn er nog relatief weinig kiezers die geen keuze hebben gemaakt.

 

Gelukkig voor Romney zijn er ook lichtpuntjes in Silvers analyse. Allereerst heeft Obama geen bijzonder grote voorsprong voor een herkiesbare kandidaat – hoewel de president het niet slecht doet gezien de staat van de economie. Ten tweede pakt de uitdager – Mitt Romney in dit geval – sinds 1996 altijd enkele procentpunten terug in de laatste fase van de race. Dat kan het verschil maken in staten als North Carolina, New Hampshire en Florida, staten waar Romney een kleine achterstand heeft. Ten derde is het niet uitgesloten dat Obama nog nageniet van zijn post-convention bounce. En ten vierde merkt Gerald Seib, columnist bij Wall Street Journal, op dat Romney wél een kleine voorsprong heeft onder de zeer gemotiveerde kiezers.

 

Maar hoewel er lichtpunten zijn, kunnen we moeilijk om het feit heen dat Romney’s positie in de peilingen niet al te best is. En ondanks dat we eerder schreven dat peilingen altijd met een korreltje zout genomen moeten worden, geven ze wel een zeker beeld van de staat van de verkiezingen. Toch moet Mitt Romney zeker nog niet afgeschreven worden. Alleen al niet vanwege het feit dat de race nog niet voorbij is. Dit klinkt wellicht als een open deur, maar desondanks duurt het nog altijd zes weken voordat de stembussen opengaan. In die tijd kan er nog bijzonder veel gebeuren. De economie kan een nieuwe klap krijgen, Obama kan een grote blunder maken, Iran en Israël kunnen een oorlog starten – en dat zijn slechts enkele van de vele mogelijkheden die de race een ander karakter kunnen geven.

 

Ten tweede moeten de debatten nog plaatsvinden. Wie de debatten wint, krijgt doorgaans een grote boost in de peilingen. Voor Romney biedt dit kansen. Obama is een goed debater, terwijl de Republikein in de voorverkiezingen meerdere malen liet zien dat debatteren niet zijn sterkste kant is. Hierbij komt het aan op verwachtingmanagement. De campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september bieden hier een goed voorbeeld van. Emile Roemer werd veel van verwacht. Zonder een bijzonder slechte prestatie neer te zetten, werd er negatief op zijn optredens gereageerd omdat hij niet aan de verwachtingen voldeed. Diederik Samsom had daarentegen niet te maken met hoge verwachtingen, maar moest vooral de meubelen redden om een stevige verkiezingsnederlaag te voorkomen. Samsom liet zien een goed debater te zijn en de afloop van de verkiezingen is bekend. Mitt Romney zal inzetten op eenzelfde scenario.

 

Ook de economische cijfers zijn nog altijd matig. Amerika kampt met een werkloosheid van 8.1 procent en Obama heeft niet de change gebracht die hij beloofd heeft. Daar staat tegenover dat de Amerikaanse kiezer het gevoel heeft dat de president hun problemen begrijpt dan de steenrijke Mitt Romney. De Republikeinse kandidaat moet volgens veel analisten een warmer imago uitstralen – “More Mitt” – en tonen dat hij de problemen van Joe Sixpack begrijpt – én op kan lossen. Om dichter bij de burger te komen, start Romney vandaag een nieuwe bustour door Ohio. De al eerder aangehaalde columnist Gerald Seib oppert bovendien dat de meeste zwevende kiezers overwegend negatiever zijn over de koers van het land dan andere kiezers. Romney moet hen dus aan kunnen spreken met een sterk inhoudelijk verhaal.

 

Zo zijn er nog meer punten aan te dragen in het voordeel van de Republikein. Hij teert nog altijd op een grotere campagnekas en VerkiezingenVS-redacteur Emile Kossen wees vanmorgen op de positieve rol die Paul Ryan de komende weken kan gaan spelen. Tot slot kan Romney ook qua strategie mogelijk een aantal dingen in zijn voordeel wijzigen, zoals NewsMax-CEO Christopher Ruddy beargumenteert.

 

Mitt Romney’s race is nog niet over. Niemand zal ontkennen dat Barack Obama de grootste kans heeft om op 6 november met de zege aan de haal te gaan en de Republikein zal een eind moeten maken aan de sleur van kleine blunders die veel media-aandacht krijgen. Maar het is nog veel te vroeg om Romney af te schrijven. Iedere verkiezingsrace heeft cruciale momenten die de strijd hevig beïnvloeden. Hoe zeer de huidige stand van zaken daar ook aanleiding toe mag geven, met nog 42 dagen, 3 debatten (plus het vicepresidentiële debat) en talloze campagneactiviteiten voor de boeg is de uitkomst nog veel te onzeker om stellige uitspraken te doen. 

 

Reactie (1)

Arjan Smit op 25 september 2012 12:41:

Goed verhaal, JW!!