Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Laatste peilingen: Trump leidt in SC, lichte voorsprong Clinton in NV

Jan-Willem Kranendonk op 20 februari 2016 - Reageren

Als de peilingen kloppen, boekt Donald Trump vannacht een overtuigende zege in South Carolina. Marco Rubio en Ted Cruz zijn een spannende strijd verwikkeld om een tweede plaats. Bernie Sanders en Hillary Clinton gaan nek-aan-nek in Nevada, al heeft laatstgenoemde een lichte voorsprong.

 

Republikeinse voorverkiezing in South Carolina

Twee klinkende overwinningen van Donald Trump op rij? Enkele maanden geleden werd dit vrijwel onmogelijk geacht. Toch is het hoogstwaarschijnlijk de conclusie na de voorverkiezingen in South Carolina, waar Trump zijn tweede zege in tien dagen kan boeken. Naaste belagers Marco Rubio en Ted Cruz liggen ruim tien procentpunt achter en richten zich op een tweede plaats. Opvallend is dat Rubio sinds de steunbetuiging door gouverneur Nikki Haley overwegend hoger scoort in de peilingen. Anderzijds heeft Cruz de beste organisatie, eveneens een indicator voor goede resultaten.

In de achterhoede strijden Jeb Bush, John Kasich en Ben Carson om de vierde plaats. Bush lijkt het meest kans te maken op deze positie, die nog enig recht geeft op het voortzetten van de campagne. Tegelijk zijn deze peilingen opnieuw een aanwijzing dat het establishment zich snel moet verenigen. Telt u de steun van Bush en Kasich op bij die van Rubio, ligt hij opeens op koers voor een ruime overwinning. Eén establishment­-kandidaat is de beste methode om Donald Trump af te stoppen. Nu is het wachten tot de kandidaten uit de achterhoede zich dat realiseren. Een uitgebreide voorbeschouwing op de voorverkiezing in South Carolina leest u hier.

 

Democratische caucus in Nevada

Bij de Democraten is de strijd om een overwinning in Nevada nog niet beslist. Clinton heeft weliswaar een kleine voorsprong, maar die is niet geruststellend. Zeker niet omdat peilingen in Nevada zeer onbetrouwbaar zijn. De laatste peiling is al vijf dagen oud, wat de betrouwbaarheid nog verder doet dalen. Bovendien bleek Sanders in Iowa beter te presteren in een caucus dan door de peilingen voorspeld. Een uitgebreide voorbeschouwing op deze caucus leest u hier

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.