Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Keerpunt en momentum zijn sleutelwoorden in Wisconsin

Peet van Leeuwen op 6 april 2016 - Reageren

Terwijl in Nederland de gemoederen hoog opliepen door het associatieverdrag was er in Amerika veel te doen om de verkiezingen in Wisconsin. Door de lange periode zonder verkiezingen stond Wisconsin midden in de belangstelling. Cruz moest hier bewijzen dat hij Trump kan verslaan. En Sanders moest bewijzen dat zijn campagne genoeg momentum heeft om Clinton uit te dagen.

 

Momentum voor Sanders

Sanders laat zien dat zijn campagne op stoom blijft. De senator uit Vermont heeft nu zes verkiezingen op rij gewonnen. En hoewel Clinton nog steeds comfortabel aan de leiding gaat, wordt de dreiging vanuit kamp Sanders steeds groter.

 

“Vertel niks aan Clinton, maar ze wordt een beetje nerveus” en “ik geloof dat ik een uitstekende kans heb om te winnen in New York,” zei Sanders tijdens een toespraak in Wyoming. Die staat zal aanstaande zaterdag naar de stembus gaan. En ook daar staat Sanders volgens de peilingen op winst.

 

Clinton is niet onder de indruk

Clinton lijkt echter niet onder de indruk van Sanders’ momentum. De kandidate besteedde weinig aandacht aan Wisconsin en richtte haar pijlen voornamelijk op New York. Die staat gaat over twee weken naar de stembus. Sanders daarentegen voerde de hele week campagne in Wisconsin.

 

De Democratische resultaten in Wisconsin waren als vanouds. Clinton won vooral onder de Afro-Amerikanen en kiezers ouder dan 45. En Sanders kreeg de stemmen van mannen en jongeren.

 

De vraag is nu of momentum ook genoeg zal zijn om belangrijke staten te winnen. Staten als New York en Pennsylvania zijn een stuk diverser dan rurale staten zoals Wisconsin en Wyoming. Het is daarom moeilijker om er te winnen. Voor echte antwoorden over Sanders’ campagne zullen de resultaten in New York belangrijker zijn.

 

Wisconsin een keerpunt voor Cruz

Ted Cruz wist in Wisconsin een belangrijke overwinning te boeken op Trump. Cruz liet met de winst zien dat hij niet alleen de steun heeft van streng conservatieven en streng religieuze Republikeinen. Cruz kreeg namelijk meer dan 48 procent van de stemmen. Hij deelde zo een nieuwe klap uit aan Trump, die onder steeds meer druk komt te staan. Cruz zelf noemde zijn overwinning een keerpunt. Maar er is nog één heel groot struikelblok Cruz’ campagne: John Kasich.

 

Kasich, die slechts 14 procent van de stemmen kreeg, trekt stemmen weg bij Ted Cruz. Republikeinse prominenten zijn het erover eens dat Kasich de nominatie niet meer kan winnen. Maar kiezers die niet op Trump stemmen verdelen hun stem tussen Cruz en Kasich. Door deze verdeeldheid krijgt Trump vaak een meerderheid van stemmen. Daarom wil Cruz dat Kasich zijn campagne staakt. Zeker met de aankomende verkiezingen in Amerika’s noordoostelijke staten. Waar Trump momenteel aan de leiding gaat in de peilingen.

 

Echte antwoorden

Het is op dit moment moeilijk te zeggen hoe belangrijk de overwinningen van Cruz en Sanders zijn. Winst in Wisconsin is natuurlijk mooi meegenomen, maar echte beslissingen zullen vallen in een staat als New York. Als Sanders die staat op zijn naam weet te schrijven zal dat een enorme klap zijn voor de campagne van Clinton.

 

Cruz’ overwinning betekent volgens Politico vooral dat het voor Trump bijna onmogelijk is geworden om de nominatie rechtstreeks te winnen. Er zijn bij de Republikeinen nog maar 888 afgevaardigden uit te delen. En Trump moet daar meer dan 55 procent van winnen om de nominatie in de wacht te slepen. Het lijkt erop dat er bij de Republikeinen een open conventie zal plaatsvinden. En dan ontstaat er de mogelijkheid dat niet Trump, Cruz of Kasich maar Paul Ryan zal worden voorgedragen als presidentiële kandidaat.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.