Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Keep them out: Republikeinse verharding op immigratie

Dynph ten Haaf op 15 februari 2016 - Reageren

Tijdens het negende Republikeinse debat zaterdagavond liepen de gemoederen tussen Marco Rubio en Ted Cruz hoog op. Beide kandidaten vielen elkaar hard aan in een discussie over immigratiebeleid. Nu de voorverkiezingen richting de zuidelijke staten gaan, met als eerste South Carolina op 20 en 27 februari, vindt binnen de Republikeinen een zichtbare verharding in het debat omtrent immigratie plaats. Wat zijn de consequenties van deze verruwing?

 

Tweedeling

Binnen het Republikeinse debat zijn grofweg twee hoofdstromingen te onderscheiden. Strenge conservatieven met betrekking tot immigratie zijn onder andere Donald Trump en Ted Cruz. Zij zijn fel gekant tegen de mogelijkheid voor illegale immigranten om een wettelijke status en permanente verblijfsvergunning te krijgen. Dit is mogelijk door beleid waarnaar zij refereren als amnesty. Deze harde standpunten resoneren goed bij veel streng conservatieve, met name blanke, kiezers.

 

Het andere, meer gematigde kamp van onder meer Jeb Bush, John Kasich en Marco Rubio streeft ook naar een strengere aanpak van illegale immigranten. Zij zien het weigeren van een wettelijke status echter niet als onmiddellijke mogelijkheid, en focussen hun plannen meer op het versterken van de border security. De kern van het verschil tussen de twee kampen ligt dus met name in de optie voor illegale immigranten om een legale wettelijke status te verkrijgen.

 

Mexicaanse muur

Donald Trump is al sinds het begin van zijn campagne sterk gekant tegen illegale immigranten, die hij ziet als 'verkrachters' en 'moordenaars.' Zijn plan omvat onder andere het bouwen van een muur op de Mexicaanse grens om illegale immigranten buiten te houden, en het weigeren van toegang tot de VS aan Islamitische immigranten. Hoewel zijn standpunten extreem zijn, beginnen andere kandidaten delen van zijn plannen, en met name zijn harde retoriek tegenover illegale immigranten, over te nemen.

 

Ook Ted Cruz heeft aangegeven om plannen te hebben voor een systeem van deportatie voor illegale immigranten. Hoewel meermaals aangevallen door andere kandidaten om de onbetrouwbaarheid van zijn positie in het immigratiedebat, is hij net als Trump erg rechts. Aan de meer gematigde kant zien we onder andere Jeb Bush. Maar ook hier is de verharding zichtbaar. Waar Bush twee jaar geleden nog stelde dat sommige illegale immigratie gezien kan worden als een “act of love,” stelde hij tijdens het debat zaterdag dat “doesn’t mean its right.” Het wordt in het huidige - steeds rechtsere - debat almaar lastiger voor Bush om zijn empathische blik ten aanzien van illegale immigranten te behouden, zonder zwak over te komen.

 

Establishment

Voor de top van de Republikeinse partij zijn de steeds extremere anti-immigratie sentimenten een nachtmerrie. Anti-immigratie retoriek bemoeilijkt het verkrijgen van minority votes voor de partij die traditioneel altijd al moeite heeft met het winnen van deze stemmen.

 

Na Mitt Romney’s verlies van Obama in 2012 heeft de Republikeinse partij zich gericht op het onderzoeken van punten waarop het mis ging. Het rapport wat daar destijds het resultaat van was, meldde dat concessies op het gebied van immigratiehervormingen noodzakelijk waren. Dit om te voorkomen grote groepen kiezers waaronder zich veel immigranten bevinden – met name Latino’s en Aziaten – af te stoten. Dat de kandidaten elkaar in het huidige immigratiedebat steeds verder de rechtse hoek in duwen is dan ook een groot probleem voor het Republikeinse establishment

 

South Carolina

Immigratie staat in South Carolina hoog op de agenda. Dit was duidelijk merkbaar in het debat zaterdagavond, waar Trump, Cruz en Rubio elkaar sterk op de kwestie aanvielen. Daarnaast heeft Trump vrijdag een nieuwe anti-immigratie spot gelanceerd. Maar hoewel harde standpunten omtrent immigratie het goed zullen doen in het conservatievere South Carolina, begeven de Republikeinse kandidaten zich in gevaarlijk vaarwater. De anti-immigratie retoriek zal moeilijk terug te draaien zijn, en dit zal problemen veroorzaken in andere opkomende primaries zoals in Nevada, een staat met een grote Latino populatie. Het Republikeinse establishment maakt zich dan ook terecht zorgen, want verdere verharding zal veel stemmen kosten onder belangrijke groepen kiezers. 

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.