Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Kasich versus Trump versus Clinton in Ohio

Peet van Leeuwen op 21 september 2016 - Reageren

Ohio was in juli het middelpunt van de Republikeinse verkiezingen. Sinds de Republikeinse Nationale Conventie staan alle leden van de partij achter Trump. Alle leden? Nee, een kleine groep bleef weerstand bieden aan Trump en maakte het de campagne van de multimiljonair niet gemakkelijk. John Kasich, de gouverneur van Ohio blijft weigeren om Trump te steunen. Maar de presidentskandidaat maakt nu weer kans in Ohio. Hoe kreeg Trump dir voor elkaar?

 

Belang van Ohio tijdens de verkiezingen

Terwijl Trump tijdens de Nationale Conventie werd gekozen als de kandidaat voor de Republikeinse Partij was John Kasich de grote afwezige. Als gouverneur van Ohio zou hij een belangrijke rol spelen tijdens de conventie. Maar Kasich koos ervoor om niet deel te nemen aan de bijeenkomst. Hij bleef kritisch over Trump en weigert de presidentskandidaat te steunen. Daardoor leek het lange tijd dat Trump Ohio niet zou kunnen winnen. En met 18 kiesmannen is de staat een van de belangrijkste swing states. Het is voor de Republikeinen dus van belang om te winnen.

 

De staat van Kasich

Tijdens de voorverkiezingen wist John Kasich zijn staat eenvoudig te winnen. Hij kreeg toen 46,8 procent van de stemmen en hield daarmee Trump ruim achter zich. Voornamelijk rond de grote steden wist Kasich veel winst te boeken. En het zijn ook deze gebieden die Trump voor zich moet winnen als hij kans wil maken op winst in Ohio.

 

Toen duidelijk werd dat Trump de nominatie in de wacht zou slepen wilde Kasich de kandidaat niet steunen. Er heerst daarom veel spanning tussen beide Republikeinen. Daardoor is er een flinke kloof ontstaan tussen diegenen die Kasich steunen en diegenen die Trump steunen.

 

Clinton probeert in dat gat tussen Trump en Kasich te springen. Haar campagne probeert gebruik te kunnen maken van de groep Republikeinen die wel op Kasich stemde, maar niet achter Donald Trump staan.

 

Ommekeer

Lange tijd leek Clinton succesvol te zijn met haar tactiek in Ohio. Maar door de problemen rondom Clintons campagne in de afgelopen dagen en Trumps meer gematigde aanpak schoot de Republikein omhoog in de peilingen. Waar Trump precies één maand geleden nog 5 punten achterstand had, heeft hij nu een kleine voorsprong genomen op Clinton.

 

Het lijkt erop dat een grote groep Republikeinen in Ohio zich heeft verzoend met Trump. Waar Kasich nog steeds tegenover Trump staat gaat de multimiljonair conflicten met de gouverneur uit de weg. En veel Republikeinen in de staat stellen dat ze liever een Republikein in het Witte Huis zien dan Clinton.

 

Doug Preisse, een hooggeplaatste Republikein in Ohio’s hoofdstad, stelt dat het niet van belang is dat Kasich geen steun heeft uitgesproken voor Trump. “Populariteit is niet overdraagbaar, en er wordt teveel gefocust op wie welke kandidaat steunt. Uiteindelijk is het van belang of Trump genoeg doet om stemmen in Ohio te winnen.” Preisse gelooft dat de Republikeinen uiteindelijk wel achter Trump zullen staan, ook diegenen die voor Kasich hebben gestemd en nu nog twijfelen.

 

Is Kasichs verzet gebroken?

Het lijkt er dus op dat het verzet van Kasich geen grote rol meer speelt. Door hard werk van lokale groepen en de nationale organisatie van de Republikeinse Partij is Trump in Ohio zover geklommen dat hij kans maakt om de staat te winnen in november. Zelfs als hij niet de eerste keuze was van een overgroot deel van de inwoners van de staat. Een Republikein stelde het als volgt: “Clinton is voor ons geen optie, ze is geen optie voor diegenen die loyaal zijn aan de Republikeinse partij.”

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.