Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Kan Rubio het tij nog keren?

Thomas Mulder op 10 maart 2016 - Reageren

Marco Rubio had een uitgedokterd plan om de Republikeinse nominatie te pakken. Zijn campagne had de 3-2-1-strategie uitgedacht: derde worden in Iowa, tweede in New Hampshire en eerste in South Carolina. Dat zou hem moeten lanceren naar Super Tuesday. Maar het liep heel anders voor Rubio.

 

De 3-2-1 strategie

Het seizoen begon goed. Rubio eindigde derde in de caucuses van Iowa en kwam verrassend dicht bij Donald Trump. Hij kreeg veel extra media-aandacht in de aanloop naar New Hampshire. Alles leek volgens plan te lopen, totdat Chris Christie Rubio op zijn plek zette in een verkiezingsdebat. Een aantal dagen later werd Rubio slechts vijfde in New Hampshire. Een enorme teleurstelling en het faillissement van de gedroomde 3-2-1-strategie. Het was geen verrassing dat Rubio daarna ook niet kon winnen in South Carolina.

 

Toen Bush de handdoek in de ring gooide, glooide er weer hoop voor Rubio. Hij presenteerde zich als de man die Trump zou kunnen verslaan en kreeg steun van de partij. In de dagen voor Super Tuesday koos Rubio vol voor de aanval en pakte Trump hard aan. Maar dat mocht niet baten. Op Super Tuesday won Rubio slechts één staat: Minnesota. Dat is tot nu toe de enige staat die Rubio heeft gewonnen.

 

De voorverkiezingen van afgelopen dinsdag werden een regelrechte ramp. Rubio kwam niet verder dan een derde plek in Idaho en Hawaii. In Michigan en Mississippi eindigde hij zelfs laatste, achter John Kasich. De opbrengst in gedelegeerden: nul.

 

Rubio’s kansen

Heeft Rubio nog een kans in deze verkiezingsstrijd? Zijn campagne houdt vol van wel. Zij wijzen naar Florida en voorspellen een ommekeer na die staat. Florida is de thuisstaat van senator Rubio en hanteert een winner-takes-it-all systeem, waarbij de winnaar alle gedelegeerden (99) meeneemt. Het argument is dat als Rubio Florida wint hij Trump serieus van de nominatie kan afhouden.

 

Het probleem is alleen dat Rubio achterstaat in Florida en wel met vijftien procentpunten. Trump gaat aan de leiding en Cruz heeft al aangekondigd veel middelen in te willen zetten in Florida. Het is een alles of niets situatie voor Rubio. Als hij verliest, heeft zo goed als zeker geen kans meer op de nominatie. Dan zal de druk ook groeien op Rubio om uit de race te stappen.

 

Maar stel dat Rubio wel wint in Florida, wat zijn dan zijn kansen? Zijn campagne zal zeker momentum krijgen én hij loopt in op Trump en Cruz in aantal gedelegeerden. Maar de weg voor Rubio blijft lastig. Twee staten winnen is niet genoeg om in de buurt te komen van de nominatie. Hij zal na Florida bijna alle volgende staten moeten winnen of op z’n minst als tweede eindigen. Want de realiteit is dat zelfs al wint hij Florida, hij blijft achter bij Cruz en Trump in het aantal gedelegeerden.

 

De kans dat dat gebeurt lijkt met elke voorverkiezing kleiner te worden. De ronduit slechte prestaties van Rubio laten zien dat zijn boodschap niet aanslaat bij Republikeinse kiezers. Dat Rubio in een viermansrace niet boven de tien procent uitkomt in Idaho en Mississippi, voorspellen een lange weg voor Rubio.

 

Intern gerommel

Ondertussen rommelt het achter de schermen. Grote, invloedrijke donoren beginnen aan te dringen op een einde van de campagne. Zo zouden anderen de kans krijgen Trump neer te halen en af te houden van de nominatie. Ook moet Rubio om zijn reputatie denken en grote schade voorkomen. Rubio en staf daarentegen denken niet aan opgeven. Zij blijven geloven dat Florida een keerpunt kan worden. 

 

Intern gerommel is nooit goed in politieke campagnes en zullen de uitslagen van Rubio niet veel goed doen. De campagne voert daarmee de druk op zichzelf op voor de Florida voorverkiezingen. Daardoor zal verkiezingsdag, volgende week dinsdag, Rubio's dag des oordeels worden.

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.