Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

John Kasich's route naar de nominatie

Paul Buckley op 9 maart 2016 - Reageren

De Republikeinse voorverkiezingen zijn een afvalrace. Aan de kant die zich tegen de gevestigde orde keert gaan Trump en Cruz vrolijk door: in de meeste staten pakken ze samen minstens 60 procent van de stemmen. De gevestigde partij-orde begint zich onderhand zorgen te maken. Zij moet haar hoop vestigen op twee kandidaten: Marco Rubio en John Kasich. Tot voor kort werd Rubio gezien als de gedoodverfde Republican Establishment Candidate. Maar in het licht van de afgelopen weken zouden de kansen van Kasich wel eens kunnen zijn verbeterd.

 

Wie eet wie de kaas van het brood?

Marco Rubio's frisse insteek maakte hem het lievelingetje van de gevestigde orde: hij was niet zo kleurloos als Bush, maar de establishment wel gunstig gezind. Op de golven van de Tea Party voer hij in 2010 Florida in, maar nu lijkt hij juist met die extreemrechtse stemmers het contact te zijn verloren: die zijn nog steeds boos en wijken nog verder naar rechts uit, naar Trump en Cruz. Dat betekent dat de minder boze Republikein in elke staat moet kiezen tussen Kasich en Rubio, waardoor de 'establishment vote' wordt opgedeeld. Kasich werd dan ook verweten dat hij Rubio stemmen kost, stemmen die steeds kostbaarder worden. Trump en Cruz hebben respectievelijk 458 en 359 gedelegeerden, veel meer dan Rubio (151) en Kasich (54). Doordat Rubio en Kasich de 'gematigde' stemmers verdelen, komen ze beiden slecht uit elke verkiezing: vaak zijn ze samen de hekkensluiters. Een bijkomend gevolg is dat ze zo soms helemaal geen gedelegeerden krijgen. In Idaho had Rubio dinsdag bijvoorbeeld 15,9 procent van de stemmen, en Kasich 7,4 procent. Toch kregen ze beiden 0 gedelegeerden, vanwege een reglementaire kiesdrempel. Alle gedelegeerden gingen naar Trump en Cruz. Kasich heeft echter gezegd dat hij niet wilde stoppen tot de verkiezing in Ohio, waar hij gouverneur is. Dit heeft hem veel kritiek opgeleverd.

 

De volwassen kandidaat

Toch gaat hij door. In Michigan kreeg hij al 24 procent van de stemmen, en de rest van de Midwest moet nog stemmen. Kasich presenteert zichzelf als de volwassen kandidaat is, en hij vermijdt kinderachtige debatten. Bij het afgelopen Republikeinse debat mengde hij zich bijvoorbeeld niet in de discussie van Rubio en Trump over penisgroottes, maar keek hij als een teleurgestelde ouder toe. Een ruime meerderheid van een panel van Fox News wees hem aan als de winnaar van het debat.

 

Tegelijkertijd ziet Rubio zijn steun tanen: investeerders trekken zich terug, of kijken nog even hoe alles uitpakt – terwijl er de komende week nog veel belangrijke voorverkiezingen aankomen, waaronder de thuisstaten van Rubio (Florida) en Kasich. Beiden staan volgens een CNN poll in hun eigen staat achter op Trump – Rubio met 16 procent, Kasich met 6 procent. Als Kasich in staat is zijn achterstand in de polls om te buigen naar een winst in de praktijk, zoals het ook Sanders in Michigan is gelukt, zal zijn overwinning in de media breed uitgemeten worden: dan heeft hij immers momentum, wat hem veel aandacht – en dus gratis reclame – op kan leveren.

 

Brokered Convention

Trump tijdens de voorverkiezingen inhalen is voor zowel Rubio als Kasich behoorlijk lastig. Maar het is wel mogelijk dat ze kunnen voorkomen dat hij een meerderheid van 1237 gedelegeerden haalt. In dat geval zou de Republikeinse kandidaat gekozen worden door een brokered convention, waarbij alle gedelegeerden opnieuw mogen stemmen. Hier ligt dan de echte kans van Kasich: als hij tegen die tijd de gedelegeerden heeft overtuigd dat hij de geschikte kandidaat voor de establishment is, zou Kasich wel eens de logische keuze kunnen zijn. En dat zou natuurlijk precies het punt van Trump bevestigen: dat de gevestigde orde niet naar de kiezers luistert.

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.