Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

John Kasich: GOP's nieuwe zorgenkind

Dynph ten Haaf op 25 februari 2016 - Reageren

Als een van de twee meer gematigde overgebleven kandidaten is John Kasich nog altijd in de race voor de Republikeinse presidentsnominatie. De Republikeinse partij is daar echter minder blij mee: belangrijke donoren en politieke insiders manen hem zijn campagne op te schorten. Maar Kasich gaat voorlopig nergens heen.

 

Tegenwicht

De meest recente winst voor Donald Trump in Nevada dinsdag baart de Republikeinse partijtop grote zorgen. Zij doen er alles aan de race te controleren en ervoor te zorgen dat een meer mainstream kandidaat dan Trump of Ted Cruz de partijnominatie verzilvert. 

 

Nadat Jeb Bush de race zaterdag verliet, scharen Republikeinen uit het establishment zich massaal achter Marco Rubio. De jonge senator uit Florida wordt door veel Republikeinen gezien als laatste mogelijkheid om effectief tegenwicht te bieden tegen Trump. Als Kasich besluit uit de race te stappen zou dat gunstig zijn voor Rubio, die steun zou kunnen vergaren onder Kasich’s supporters.

 

Governors bracket

Na Bush’ gecancelde campagne hoopte Kasich dat hij diens plek in de race over zou kunnen nemen. Kasich’s campagneteam riep hem dan ook uit tot winnaar van de “governors bracket.” Als laatste (voormalig) gouverneur in de race hoopte Kasich dat zijn politieke ervaring tot veel steun zou leiden onder voormalig Bush-supporters en donoren, alsmede de Republikeinse partijtop.

 

In plaats daarvan sloeg de balans massaal de andere kant op, in Rubio’s richting. Nadat Rubio als tweede eindigde in South Carolina koos het Republikeinse establishment hem bijna unaniem als hun frontrunner, en klinken er vanuit het establishment en donoren geluiden voor Kasich om uit de race te stappen. Onder hen bevindt zich onder andere Bobby Kilberg, een belangrijke fundraiser voor de Republikeinen. Zij stelt dat het niet bevorderlijk is om meer dan één mainstream kandidaat in de race te hebben, en ziet Rubio als beste kans om Trump te verslaan. Kasich kan met zijn campagne Rubio's momentum vertragen, iets wat de GOP top met alle macht probeert te voorkomen.

 

Onvermurwbaar

Kasich zal er alles aan moeten doen om te bewijzen dat hij de nominatie binnen kan slepen. Dit zal moeilijk voor hem worden omdat hij met name goed ligt in meer noordelijke staten, terwijl de eerstvolgende staten waar gestemd zal worden op Super Tuesday vooral zuidelijke staten zijn. Ook mist hij veel operationele en financiële middelen, die het hem een stuk moeilijker maken om een campagne als die van Rubio te voeren.

 

Toch ziet het er niet naar uit dat Kasich zijn campagne snel zal staken. Na een campagnebijeenkomst op George Mason University presenteerde hij zich als anti-establishment kandidaat, en weigert tot nu toe de handdoek in de ring te gooien. “Ik ga niet iets stilleggen omdat een stel mensen midden in Washington, die me ronduit nooit hebben gemogen, me gaan vertellen wat ik moet doen,” aldus Kasich.    

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.