Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Immigratie centraal in debat tussen Sanders en Clinton

Jesse Passchier op 10 maart 2016 - Reageren

Na de onverwachte winst van Bernie Sanders in Michigan op Hillary Clinton gingen de twee Democratische kandidaten opnieuw met elkaar in debat. De focus lag vannacht sterk op immigratie: beide kandidaten vielen elkaar aan op oude standpunten. Ook werd Trump aangevallen op zijn immigratieplannen. Immigratie is hét onderwerp dit verkiezingsjaar.

 

Immigratie

CNN en Univision, een Spaanstalig televisienetwerk, organiseerden het debat van vannacht in Miami, Florida, waar komende dinsdag gestemd gaat worden. In het debat, dat deels in het Spaans werd gehouden, mochten ook mensen uit het publiek vragen stellen aan Clinton en Sanders. Een immigrant zonder papieren vertelde in het Spaans over haar ervaringen en vroeg de kandidaten wat zij zouden doen om mensen zoals haar te helpen. Clinton als Sanders waren eensgezind in hun antwoord en beloofden om kinderen en ongedocumenteerde immigranten (zonder strafblad) niet te deporteren naar hun land van herkomst. Het contrast met het huidige beleid van Obama is groot: volgens de Democraten is Obama’s beleid gevoelloos, terwijl de Republikeinen van mening zijn dat Obama veel te mild is. Wie ook president mag worden, het is duidelijk dat er veel zal veranderen op het gebied van immigratie.

 

Trump
In een debat over immigratie kan Trump natuurlijk niet ontbreken. Clinton en Sanders kregen de vraag voorgeschoteld of Trump een racist is. Volgens Clinton zijn de standpunten van Trump zeer verontrustend: “Zijn voorstellen komen totaal niet overeen met onze Amerikaanse waarden.” Ook Sanders durfde het woord ‘racist’ niet in zijn mond te nemen, maar hij vindt Trumps immigratieplannen net zo ordinair: “Ik denk dat het Amerikaanse volk nooit een president zal kiezen die Mexicanen beledigt, die moslims beledigt, die vrouwen beledigt, en die Afro-Amerikanen beledigt.” Clinton dreef de spot met het plan van Trump om een muur te bouwen aan de grens met Mexico en kreeg hiermee de lachers op haar hand. “Hij praat over een hele hoge muur, toch? Een prachtige hoge muur, de allermooiste, beter dan de Chinese Muur.”
 
 

Kritiek

Niet alleen immigratie werd besproken tijdens het debat. Al vroeg in het debat kreeg Clinton de vraag of ze uit de race stapt als ze officieel aangeklaagd wordt voor het gebruiken van haar privé e-mailserver. Clinton wees het mogelijke scenario direct boos van de hand: “Het gaat niet gebeuren. Ik ga de vraag niet eens beantwoorden.” Ook een vraag over Clintons rol tijdens de aanvallen op de Amerikaanse ambassade in Benghazi werd resoluut gepareerd. De vraag werd niet gewaardeerd door het publiek, die met luid boe-geroep hun ongenoegen lieten blijken. Sanders vroeg Clinton opnieuw om de transcripten van haar Goldman-Sachs speeches openbaar te maken, waarmee hij zijn plannen om Wall Street te hervormen nogmaals bekrachtigde.

 

Beschuldigingen van Clinton aan het adres van Sanders zorgden voor een nijdige reactie van de senator. Volgens Clinton steunde Sanders in 2006 een wet die de Minutemen zou beschermen. Dit is een controversiële groep burgerwachten, of vigilantes, die langs de grens met Mexico patrouilleren om illegale immigranten tegen te houden. Sanders haren gingen direct recht overeind staan: “Nee, ik steun geen vigilantes, dit is een afschuwelijke en oneerlijke uitspraak gebaseerd op onjuiste feiten. Ik heb mijn hele politieke carrière gevochten voor arbeiders en voor de armste mensen in dit land.” Ook haalde Clinton uit naar de eenzijdige demografische doelgroep van Sanders. Ze beschreef de huidige presidentsrace als een marathon, “een marathon die alleen gewonnen gaat worden met een veelomvattende campagne.” Clinton is zeer populair bij de Afro-Amerikaanse bevolking en bij andere minderheden, terwijl Sanders het vooral moet hebben van jonge, blanke Amerikanen.
 
Florida
Volgende week dinsdag vinden opnieuw belangrijke verkiezingen plaats: Florida, Illinois, Missouri, North Carolina en Ohio. Met name Florida, waar het debat werd gehouden, heeft een groot aantal delegates. In een recente peiling van Washington Post en Univision staat Clinton er het best voor: 64 om 26 procent. Een aanzienlijk deel van de stemgerechtigden in Florida zijn latino’s: achttien procent van de bevolking, wat duidelijk in het voordeel van Clinton is. De vraag is echter of het debat deze bevolkingsgroep heeft overtuigd om op Sanders te stemmen. Het is te hopen voor hem dat de peilingen er, net zoals in Michigan, opnieuw ver naast zitten.

 

 

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.